Chyba najbardziej znane i lubiane muffiny w moim domu z bananem i czekoladą. 🙂
Są super puszyste, mega wilgotne, ekstremalnie szybkie. Długo utrzymujące świeżość i oczywiście bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek lub na drugie śniadanie dla dzieci i oczywiście dla dorosłych ;).
Najlepiej sprawdzą się takie dojrzałe banany. Tutaj najlepiej sprawdzi się mleczna czekolada, chociaż jestem fanką, gorzkiej. Próbujcie! 😉
Szczegóły
ok. 19 sztuk
25 minut
niski
niski
Ciasto:
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g cukru
2 duże jajka
60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
250 ml maślanki/kefiru lub kwaśnej śmietany 12%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka rozgniecionych bananów
130 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C na funkcji góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami ok 19 sztuk.
- W dużej misce umieścić składniki mokre: jajka, olej, maślankę, wanilię, banany. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać cukier i wymieszać.
- Bezpośrednio do naczynia przesiać składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać kawałeczki czekolady i wymieszać.
- Ciasto rozdzielić do foremek do 3/4 wysokości foremki.
Przygotowanie
- Muffiny piec w nagrzanym piekarniku, przez ok 25minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć wystudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki