Chałwę, albo się po prostu kocha, albo nienawidzi (ja nie jestem jednak straszna miłośniczką chałwy). Natomiast osoby, które przepadają za chałwą będą z pewnością zadowolone. 🙂 Po co, więc upiekłam taki sernik skoro nie zachwycam się tą chałwą? Dlatego, że w moim domu są osoby, które tą chałwę lubią, no i rzecz jasna dla Was. Chcę żeby każdy z was znalazł coś dla siebie, no gdzie indziej, jak nie tu ;)? To jaki jest przekazuje od mich członków rodziny 🙂
Sernik jest bardzo kremowy, wilgotny, wygląda ładnie, a do tego wszystkiego jest bardzo prosty i szybki.
Spód wykonałam z herbatników kakaowych, masa serowa o smaku chałwy waniliowej, i polewa chałwowa. Dekoracja to rozkruszona chałwa.
Jeśli pieczesz pierwszy raz sernik lub chcesz by wyszedł nareszcie taki równy i wysoki to przeczytaj o tym: Jak nie zwariować przy upieczeniu sernika? Idealny sernik – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)
Szczegóły
24-25 cm tortownica
70 minut
średni
średni
Oceń przepis:
masa serowa:
1 kg sera na sernik użyłam z „Piątnicy”
180 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
200 g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 65 g)
300 g pokruszonej chałwy waniliowej
spód:
- Tortownicę o średnicy 24 lub 25 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło i wymieszać. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć dłońmi.
masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do temp 160 stopni C na funkcji góra-dół. W misie miksera umieścić ser, obydwa cukry, przesianą mąkę ziemniaczaną, jogurt grecki i pokruszoną chałwę zmiksować mikserem tylko do połączenia.
- Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem tylko do połączenia (nie napowietrzać nie potrzebnie masy, taki sernik podczas pieczenia bardzo mocno rośnie, a potem opada. Nie chcemy takiego sernika. Sernik ma być wysoki i równy jak stół.
- Gotową masę serową wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.
Do naczynia żaroodpornego wlać wrzątek, tak do połowy wysokości naczynia i naczynie z wodą ustawić na najniższej półce od dołu piekarnika. Półkę wyżej umieścić formę z sernikiem. - Serniki piec przez 30 minut w 160 stopniach C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze przez ok 40 minut. Po upieczeniu sernika, nie należy go wyciągać. Zostawić go w zamkniętym piekarniku na ok 1godz. i po tym czasie można otwierać delikatnie drzwiczki piekarnika, ale robimy to pomału i etapami, otwierając coraz szerzej drzwiczki piekarnika. Wtedy nie opadnie nam sernik, będzie wysoki.
Sernik podczas pieczenia ma oczywiście ciepło, więc gdy wyjmiemy go od razu z piekarnika to dla niego to jest straszny „szok”. Przecież nikt nie lubi gwałtownych ruchów ;).
polewa:
- Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzać i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstniej i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby nie przypalić).
- Gotową polewę wylać na sernik w tortownicy i wyrównać. Sernik odstawić aż polewa ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na parę godzin ja wstawiłam na całą noc.
- Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Nożem oddzielić sernik od brzegów torownicy i zdjąć obręcz. Sernik można opcjonalnie posypać odrobiną chałwy.
Smacznego!
inspiracja: malacukierynka