Sernik z mango – bez pieczenia

Słoneczny sernik z mango – bez pieczenia jest leciutki z bardzo wyczuwalnym egzotycznego owocu, mango. Spód to zmielone herbatniki, warstwa serowa z dodatkiem mango, druga warstwa to śmietankowa. Wierzch zdobi taka jakby polewa z pulpy z mango – całość smakuje super. Przepyszna kombinacja smakowa. Do tego serniczek jest puszysty. Sernik ma orzezwiający smak i nie jest mdły, a wszystko właśnie zza sprawą mango. Nie jest trudny, a do tego szybki.

Pulpę z mango możecie kupić np. w Lidlu

Idealny serniczek w letnich kolorach tęczy, dlatego też dodaje go do kategorii „Wielkanoc” bo, niby czemu nie można zrobić sernik bez pieczenia na Święta ;)?

Udekorujcie dodatkowo borówkami albo malinami. Ten przepis na mango będzie, na pewno dobrym pomysłem dla miłośników tropikalnych owoców.

Szczegóły

Ilość

24-26 cm tortownica

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Spód:

  • 180 g herbatników maślanych

  • 50 g masła, roztopionego

warstwa serowa z mango:

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka

  • 2 szklanki pulpy z mango

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody

  • 3/4 szklanki mleka w proszku

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

warstwa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 1 szklanka gorącej wody

dodatkowo:

  • 3/4 szklanki pulpy z mango

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • niewielka ilość wody do żelatyny

  • *opcjonalnie: borówki, maliny lub jagody do dekoracji

Przygotowanie

  • Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Herbatniki rozdrobnić następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć i włożyć do lodówki.
  • Twaróg zmiksować razem z pulpą mango, sokiem z cytryny, przesiany cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Chwilkę podgrzać w mikrofali i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę zmiksować na gęstą masę i dodać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Niewielkim strumieniem wlać żelatynę cały czas miksując. Masę wyłożyć na herbatniki.
  • Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Warstwa śmietankowa:

  • Galaretkę zalać wodą, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Śmietankę zmiksować na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlać galaretkę i krótko miksować. Wyłożyć na warstwę z mango i wkładamy do lodówki.

Przygotowanie

  • Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia. Chwilkę podgrzać w mikrofali.
  • Wlać do pulpy z mango cały czas mieszając. Wyłożyć na wierzch sernika. Włożyć na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem sernik można udekorować dodatkowo owocami.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *