Słoneczny sernik z mango – bez pieczenia jest leciutki z bardzo wyczuwalnym egzotycznego owocu, mango. Spód to zmielone herbatniki, warstwa serowa z dodatkiem mango, druga warstwa to śmietankowa. Wierzch zdobi taka jakby polewa z pulpy z mango – całość smakuje super. Przepyszna kombinacja smakowa. Do tego serniczek jest puszysty. Sernik ma orzezwiający smak i nie jest mdły, a wszystko właśnie zza sprawą mango. Nie jest trudny, a do tego szybki.
Pulpę z mango możecie kupić np. w Lidlu
Idealny serniczek w letnich kolorach tęczy, dlatego też dodaje go do kategorii „Wielkanoc” bo, niby czemu nie można zrobić sernik bez pieczenia na Święta ;)?
Udekorujcie dodatkowo borówkami albo malinami. Ten przepis na mango będzie, na pewno dobrym pomysłem dla miłośników tropikalnych owoców.
Szczegóły
24-26 cm tortownica
średni
średni
Oceń przepis:
warstwa serowa z mango:
400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
2 szklanki pulpy z mango
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
3/4 szklanki mleka w proszku
200 ml śmietanki kremówki 30%
warstwa śmietankowa:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka gorącej wody
dodatkowo:
3/4 szklanki pulpy z mango
1 łyżeczka żelatyny
niewielka ilość wody do żelatyny
*opcjonalnie: borówki, maliny lub jagody do dekoracji
Przygotowanie
- Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć i włożyć do lodówki. - Twaróg zmiksować razem z pulpą mango, sokiem z cytryny, przesiany cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Chwilkę podgrzać w mikrofali i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę zmiksować na gęstą masę i dodać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Niewielkim strumieniem wlać żelatynę cały czas miksując. Masę wyłożyć na herbatniki.
- Odstawić do lodówki do stężenia masy.
Warstwa śmietankowa:
- Galaretkę zalać wodą, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Śmietankę zmiksować na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlać galaretkę i krótko miksować. Wyłożyć na warstwę z mango i wkładamy do lodówki.
Przygotowanie
- Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia. Chwilkę podgrzać w mikrofali.
- Wlać do pulpy z mango cały czas mieszając. Wyłożyć na wierzch sernika. Włożyć na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem sernik można udekorować dodatkowo owocami.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake