Bez dwóch zdań najszybsza babka zaledwie, może 3 minuty roboty i na 35 minut do piekarnika i gotowe- prościej nie będzie ;)! Nie potrzebujemy nawet mikser! Mięsista, wilgotna i mocno czekoladowa. Małe szansa zakalca.
Duża ilość kakao sprawia, że smakuje jak by była z najlepszej czekolady. Dodana jest też czarna kawa, babka też jeszcze bardziej ma ciemny kolor, może się wydawać, że wręcz czarny, ale nie to przypalenie!(tak zasugerował mój tata ;))
W cieście nie ma jajek, ale jest majone- czyli że te jajka jednak są i nie dodajemy tłuszcz, właśnie przez dodatek tego majonezu, a jak smakuje? Hmm nikt się nie domyślił, że dałam majonez.
Podejrzewam, że wszystkie składniki macie w domu, więc nie musicie lecieć do sklepu po niezbędne składniki do przygotowania tej babki.
Spróbujcie jeszcze przed Świętami, a w Wielkanoc niech gości na Waszym niedzielnym śniadanku, obok żurku innych pyszności. 😉
Szczegóły
21 cm formy na bakę z kominem
35minut
niski
niski
Oceń przepis:
babka:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka majonezu
1 szklanka zaparzonej czarnej kawy, z 2 łyżeczek kawy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wsypać mąką lub bułką tartą, nadmiar strzepać. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni z funkcją termoobieg.
- Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i zaparzoną kawę (może być jeszcze gorąca), wymieszać do połączenia się składników, krótko.
- Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
- Ciasto piec przez ok. 35 minut – do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić, delikatnie ściągnąć formę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiaracja: martagotuje