Pierwszy mazurek na blogu. Na kruchym spodzie, z orzechową bezą, powinna być jeszcze polewa czekoladowa, ale ja przez to, że chciałam jak najszybciej zrobić zdjęcia po prostu zapomniałam :).
Same kruche ciasto jest wykonane na żółtka, dzięki temu jest delikatne i wręcz rozpływające się w ustach, ale białka także zostaną wykorzystane do orzechowej bezy. Chyba każde mazurki są szybkie i proste, prawda? Właśnie i ten mazurek też taki, jest.
Osobiście jednak uważam, że są inne słodkości, takie grzechu warte- warte swoich kalorii, choćby bezy. To jest tylko moje zdanie każde ma inne gusta, a o gustach się nie decyduje 😉 Mam nadzieje, że wiernego fana mazurka nie zraziłam 🙂
Szczegóły
blaszka 20 x 30cm
25 minut
średni
niski
Ciasto kruche :
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła zimnego
3 żółtka zimne
beza orzechowa:
3 białka
80 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 orzechów włoskich lub laskowych (z tego 130 g rozdrobnionych)
Kruche ciasto:
- Jajka i masło powinny być prosto z lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją góra- dół. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać składniki do otrzymania drobnej kruszonki. Dodać żółtka i zagnieść dłońmi kruche ciasto, należy zrobić to szybko ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła. Uformować z niego gładką kulę.
Bardzo dobrze sprawdzi się też robot kuchenny z końcówką mieszadła do mieszania. - Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy palcem, zatykając wszystkie szpary. Podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
W między czasie szykujemy bezę orzechową
beza:
- 130 g orzechów rozdrobić na drobniutką kruszonkę za pomocą blendera. Resztę orzechów zachować do dekoracji.
- Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo łyżka po łyżce, powoli dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając białka. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
- Dodać rozdrobnione orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika i wyrównać powierzchnię. Posypać resztą całych orzechów. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C na funkcji góra-dół.
polewa:
- Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miseczki. Miseczkę umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą, ale dno miseczki nie może dotykać lustra wody. Podgrzać aż do momentu rozpuszczenia się całkowitego czekolady.
- Polać mazurek polewą, tworząc esy-floresy.
Smacznego!
inspiracja: kwestaismaku