Bardzo efektowne warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, przykryte krem czekoladowym, następnie herbatnikami maślanymi, warstwa kajmaku, herbatniki ciemne i krem śmietankowy. Całość jest ozdobiona czekoladą. Wyśmienity deserek na każdą okazję.
Nie jest zbyt słodkie, ani też mdłe bo biszkopt posmarowany jest dżemem porzeczkowym. Fajnie ten kwaśny dżem kontrastuje z słodkimi warstwami.
Wszystkie warstwy uzupełniają się idealnie i tworzą zgrany duet. Ciasto musi być dobrze schłodzone, żeby wszystkie warstwy się przegryzły, a herbatniki zmiękły- wtedy ciasto da się ładnie pokroić.
Ciasto jest bardzo sycące, więc jeden kawałek, no może co niektórym 2 kawałki.
Szczegóły
blacha: 24×24 cm
30-35min
średni
śrdeni
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
krem czekoladowy:
500 ml mleka
2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
1 żółtko
4 łyżki cukru
4 łyżki nuttelli
200 g masła, w temp. pokojowej
krem śmietankowy:
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
*2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu porzeczkowego, mały
200 g masy kajmakowej
opakowanie herbatników maślanych i kakaowych
starta gorzka czekolada- do oprószenia
krem czkoladowy:
- 400 ml mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Gorące mleko zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlać zimną mieszaninę. Ponownie przełożyć na nieduży ogień i gotować, aż budyń będzie gęsty. Owinąć folią i zostawić do wystudzenia.
Biszkopt:
- Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C.
- Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i białka zacząć miksować z szczyptą soli, na sztywną piane. Pod koniec miksowania dodać stopniowo, łyżka po, łyżce cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać po jednym żółtku, miksować tylko do połączenia. Na koniec za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki w kilku niedużych porcjach dodać suche składniki.
- Delikatnie wymieszać, aby piana z białek jak najmniej opadła, mieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy i piec przez ok. 30-35 minuty do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć i zostawić do wystudzenia. Następnie nasączyć naparem z kawy (ostudzonym) i biszkopt posmarować dżemem.
Przygotowanie
- Miękkie masło zmiksować na tzw. puch, następnie po łyżce dodać wystudzony budyń i nuttellę. Gotowy wyłożyć na biszkopt i przykryć jasnymi herbatnikami.
- Posmarować lekko ciepłą masą kajmakową (można lekko podgrzać puszkę w rondelku z gorącą wodą i przykryć herbatnikami kakaowymi. Na czas przygotowania kremu włożyć do lodówki.
krem śmietankowy:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Kremówkę miksować na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz mleko w proszku-(jeśli używamy).
- Na koniec niewielkim strumieniem wlać żelatynę. Krem wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc lub kilka godz.
- Przed podaniem podać startą czekoladą.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake