Nazwa śmieszna, ale to najprawdopodobniej przez bogaty w smak kremu z cukierków czekoladowych (Trufle, te ciemne) no i inne warstwy ciasta, oczywiście też są niczego sobie 😉 Wydaje mi się, że żaden Sułtan nie pogardził by takim ciachem ;).
Ekstra ładnie się prezentuje po przekroju i świetnie smakuje, jakby taka XXXL wersja cukierka czekoladowego! Nooo… Mega 🙂
Nie jest skomplikowane bo obydwa kremy, ustabilizowane są galaretką, więc nie ma takiej nawet siły, żeby w masie powstał taki ” glut” lub grudki; tu używamy galaretki którą rozpuszczamy i ostudzoną łączymy ze śmietanką.
Warte Waszej uwagi. Upieczmy pyszne ciasto, a potem będziemy się delektować każdym kęsem. 🙂
Ps. To jest też ten typ ciasta, gdzie rodzina kłóci się o ostatni kawałek, więc- UWAGA!
Szczegóły
24×24 – forma do pieczenia
ok. 35 minut
średni
średni
Ciasto:
200 g masła (miękkiego)
5 dużych jajek
150 g cukru drobnego do wypieków
180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
Masa truflowa
200 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
250 cukierków czekoladowych Trufle
250 g serka mascarpone , zimne
1/2 opakowania galaretki cytrynowej albo przezroczystej (1 opakowanie galaretki to ok 70 g)
100 ml gorącej wody
Bita śmietana
400 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
250 g serka mascarpone, zimne
3 łyżki cukru pudru
1/2 opakowania galaretki cytrynowej albo przezroczystej
100 ml gorącej wody
Ciasto czekoladowe:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, na funkcji góra – dół.
Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Do miseczki przesiać – mąkę, proszek do pieczenia i kakao
- Miękkie masło miksować z cukrem, na tzw. puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku stale miksując.
- Następnie powoli wsypać suchą mieszankę mąki, można delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera, albo po prostu za pomocą szpatułki- mieszać tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać mikserem lub szpatułką, mieszać znowu tylko połączenia się składników.
- Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i wstawić do gorącego piekarnik. Piec przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięci. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty ciasta, jeśli na cieście powstała taka „górka” i jest nierówne to proszę przed przekrojeniem ciasta ściąć, najpierw tą nierówną część.
masa truflowa:
- Do rondelka wlać śmietankę i wsypać posiekane cukierki. Całość pogrzać na małej mocy palnika, mieszając aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzić jej do wrzenia.
- Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki.
- W tym czasie rozpuścić połowę galaretki w 100 ml wody i pozostawić do wystygnięcia
- Zimną czekoladową masę, przełożyć do misy miksera i dodać serek mascarpone i ubijać na gęsty krem, na koniec wlać cienkim strumieniem całkowicie wystudzoną galaretkę, galaretka ma być jeszcze płynna, miksować na niskich obrotach miksera do połączenia.
- Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta czekoladowego i wyrównać, a następnie przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego. Wstawić do lodówki.
krem śmietankowy:
- Połowę galaretki rozpuścić w 100 ml gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Galaretka ma być wystudzona całkowicie, ale wciąż płynna! Można też wstawić ja na chwilę do lodówki, ale trzeba pilnować, aby się nie ścieła.
- Śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na wysokich obrotach miksera, aż masa będzie sztywna. Następnie dodać przesiany cukier puder krótko zmiksować. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i cienkim strumieniem, wlać wystudzoną i dalej płynną galaretkę- krótko zmiksować.
- Krem wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 3-4 godz., ale najlepiej na całą noc.
Smacznego!
inspiracja: e-przepisykulinarne