Leśny mech w okresie letnim jest już dla mnie tradycją, przynajmniej raz w roku muszę upiec to ciasto ze szpinakiem i nie ważne, że mój tata niechętnie patrzy na, nie (przez ten właśnie szpinak) ;). Uwielbiam ciasto ze szpinakiem, nie potrafię się powstrzymać! 😉
Ten torcik wygląda przepięknie. To naturalny, zielony barwnik; bez sztucznych substancji. Delikatny, tak pyszny, że jesz, jesz i jesz i pół blachy… No cóż, zniknęło ;). Jest bardzo szybki, jak na torcik. Jak dla mnie nadaje się na każdą okazję. Dzieciom faktycznie możecie tak powiedzieć, że to właśnie barwnik (mój tata już się jednak na to nie nabierze- próbowałam ;)).
Mięsiste ciasto i delikatny pyszny krem a do tego owoce (u mnie granat i borówka amerykańska, ale możecie szaleć też np. z malinami, jagodami).
Jeśli jesteście ciekawi, to zapraszam i serdecznie polecam ten przepis 😉
Szczegóły
16 porcji, forma 24cm
40-45 minut
średni
średni
ciasto:
450g świeżego szpinaku lub 450 mrożonego ( w przypadku mrożonego ciasto będzie jaśniejsze i kolor nie będzie tak intensywny)
2/3 szklanki oleju
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
250 g serka mascarpone, zimne
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, zimnej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*opcjonalnie: 1 opakowanie śmietany-fix
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Okrągłą formę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1-2 minuty aż zwiędnie, następnie zblędować.
Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. - Piekarniki nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Do miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia – odłożyć.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
- Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Do ubitych jajek przesypać suchą mieszankę mąki i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Masę wylać do przygotowanej wcześniej formy i piec przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
krem:
- Do misy miksera przełożyć mocno schłodzony serek, śmietankę, przesiany cukier puder i wanilię.
- Ubijać przez kilka minut, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
- Na koniec można zmiksować (jeśli używamy) ze śmietaną – fix, krem będzie sztywniejszy.
Przełożenie:
- Ciasto przekroić na dwie części. Dolną przełożyć na paterę, albo talerz. Wyłożyć krem.
- Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystamy.
- Udekorować owocami można też listkami mięty.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku