Brownie

Klasyczny przepis na „brownie” to czekoladowe ciastko znane jest na całym świecie, a pochodzi z Ameryki. To klasyczny przepis, wiec potrzebujemy jedynie: mąki, masła cukru, jajek i najważniejszy składnik, czekolada. To wszystkie składniki. 😉

Brownie słynie z tego, że ciasto jest gliniaste, i bardzo czekoladowe. Brownie to taka, jakby cegiełka- jest ciężkim ciastem. Bardzo intensywnie pachnące, oczywiście czekoladą. To bardzo szybkie ciasto i mega łatwe.

Sukcesem upieczenia idealnego brownie to, żeby nie przesuszać ciasta. Ciasto po wyjęciu z piekarnika dalej się „piecze, czyli czekolada zastyga”, dlatego nie należy przedłużać czasu pieczenia.

Brownie prawie nie rośnie, to ciasto po upieczeniu ma konsystencje zakalca, dlatego nie martwić się, że coś nie wyszło. 😉

Wciągająco-pyszne. Polecam dla zabieganych i czekoladowych łasuchów. 🙂

Szczegóły

Ilość:

forma do pieczenia 21 x 28 cm

Czas pieczenia:

30 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Składniki:

  • 200 g masła

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 3 jajka

  • 250 g cukru drobnego do wypieków

  • 135 g mąki pszennej

  • mała szczypta soli

dodatkowo:

  • 50 – 100 g gorzkiej czekolady, na wierzch

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 21 x 28 cm lub podobna, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C. z funkcją góra-dół.
  • Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palinka.
  • W misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  • Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i wsypać sól. Zmiksować na na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej, wcześniej blaszki i wyrównać powierzchnię.
  • Dodatkowo czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut aż ciasto lekko urośnie. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadraciki.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *