Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Ok będzie prościej, ale nie pozwolę jednak się aż tak bardzo rozleniwić- jest super proste, a także szybkie. Dla jeszcze większego ułatwienia spód na ciasto i kruszonkę wykonujemy w tym samym czasie. Połowę kruszonki dzielimy na pół i do jeden z połówki dodajemy żółtko i zagniatamy. Potem zajmujemy się rabarbarem i pieczemy- proste, co? 😉

Kruche ciasto jest, najprostszym ciastem; tak mówią książki kucharskie, kucharki iii ja 😉 Tutaj naprawdę nie mamy co zepsuć, więc poradzimy sobie 😉 A rabarbar doskonale pasuje do kruchego ciasta. Nie za słodkie, ani kwaśne.

Jeśli macie w ogródku rabarbar, albo mama czy babcia posiada to upieczemy i wtedy mogę zagwarantować, że Wasi bliscy będą nam wdzięczni. To ciasto będzie hitem każdej, niedzieli do kawusi w towarzystwie rodziny. 😉 No pychota do kwadratu ;)!

Szczegóły

Ilość:

forma: 20-30 cm

Czas pieczenia:

60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności

niski

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego

  • 200 g masła (zimnego)

  • 1 żółtko

nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (nie obierać)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 łyżek dżemu truskawkowego

dodatkowo:

  • cukier puder, do posypania wierchu ciasta

Przygotowanie

  • Jajko i masło powinny być prosto z lodówki. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wsypać cukier. Doda pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami składniki na drobną kruszonkę lub mieszać mieszadłem miksera planetarnego. Kruszonkę podzielić na pół. Jedną połowę odstawić do lodówki.
  • Do drugiej części dodać żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżeczki zimnej wody, aby składniki się połączyły. Włożyć do lodówki na ok 30 minut.
  • Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C, na funkcji góra-dół.
  • Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut.

Przygotowanie

  • Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na 1/2 cm plasterki. Wymieszać z skrobią ziemniaczaną, a następnie wymieszać z dżemem i wyłożyć na podpieczony spód.
  • Posypać kruszonką z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 45 minut lub nieco dłużej na złoty kolor. Po upieczeniu posypać przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *