Ok będzie prościej, ale nie pozwolę jednak się aż tak bardzo rozleniwić- jest super proste, a także szybkie. Dla jeszcze większego ułatwienia spód na ciasto i kruszonkę wykonujemy w tym samym czasie. Połowę kruszonki dzielimy na pół i do jeden z połówki dodajemy żółtko i zagniatamy. Potem zajmujemy się rabarbarem i pieczemy- proste, co? 😉
Kruche ciasto jest, najprostszym ciastem; tak mówią książki kucharskie, kucharki iii ja 😉 Tutaj naprawdę nie mamy co zepsuć, więc poradzimy sobie 😉 A rabarbar doskonale pasuje do kruchego ciasta. Nie za słodkie, ani kwaśne.
Jeśli macie w ogródku rabarbar, albo mama czy babcia posiada to upieczemy i wtedy mogę zagwarantować, że Wasi bliscy będą nam wdzięczni. To ciasto będzie hitem każdej, niedzieli do kawusi w towarzystwie rodziny. 😉 No pychota do kwadratu ;)!
Szczegóły
forma: 20-30 cm
60 minut
niski
niski
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru trzcinowego lub zwykłego
200 g masła (zimnego)
1 żółtko
nadzienie:
500 g rabarbaru (nie obierać)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek dżemu truskawkowego
Przygotowanie
- Jajko i masło powinny być prosto z lodówki. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wsypać cukier. Doda pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami składniki na drobną kruszonkę lub mieszać mieszadłem miksera planetarnego. Kruszonkę podzielić na pół. Jedną połowę odstawić do lodówki.
- Do drugiej części dodać żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżeczki zimnej wody, aby składniki się połączyły. Włożyć do lodówki na ok 30 minut.
- Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C, na funkcji góra-dół.
- Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut.
Przygotowanie
- Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na 1/2 cm plasterki. Wymieszać z skrobią ziemniaczaną, a następnie wymieszać z dżemem i wyłożyć na podpieczony spód.
- Posypać kruszonką z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 45 minut lub nieco dłużej na złoty kolor. Po upieczeniu posypać przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku