Brownie z oreo smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami mocno czekoladowymi…. Czekolada i oreo mają tą siłę przekonywania 😉
Jest bardzo, bardzo proste i szybkie zajmie zaledwie 5 minut. Mocno czekoladowe, bardzo wilgotne z zatopionym w cieście oreo na wierzchu ciasta.
Nie wymaga użycia miksera, mieszamy tylko łyżką lub szpatułką. Tym razem to brownie nie jest ciężkie ma delikatniejszą konsystencje, ale dalej jest to brownie.
Ciasteczka fajnie będą chrupać, a do tego dobrze podkreślą smak. 🙂 Przepyszne, sami się przekonajcie ;).
Szczegóły
20 x 25 cm
20 -25 minut
niski
niski
ciasto:
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
30 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra – dół. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W rondelku podgrzać wodę razem z cukrem oraz z czekoladą. Wymieszać do połączenia składników, odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, olej, oraz sól. Wlać mieszaninę z czekolady (jeszcze ciepłą) i wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i wyrównać. Ułożyć na wierzch przepołowione na pół ciasteczka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake