Czy próbowaliście kiedyś połączenia marchewki i truskawek, jeśli nie to mam nadzieje, że to ciasto porwie Wasze serca i na stałe znajdzie się w Waszych ulubionych. 😉
Wilgotne, mięsiste ciasto marchewkowe, galaretka w, której zatopione są truskawki i do tego leciutki krem śmietankowy z dodatkiem serka serowego. Przepyszne połączenie.
Marchewka jest w cieście jest niewyczuwalna, a dodaje wilgoci, cynamon dodaje niesamowitego aromatu, dzięki któremu chcemy jeszcze i jeszcze…. 🙂 Owoce w galaretce dają rześkość, a krem ma w sobie taką lekkość.
Jest dość szybkie i łatwe, na letnie spotkania w ogrodzie idealne 😉 Połączenie marchewki i truskawek to letni hit. 🙂
Może zaserwujemy sobie taki ekskluzywny deserek na najbliższą okazję, albo o tak po prostu? 😉
Szczegóły
forma: 24 x 24 cm
30 – 40 minut
średni
średni
ciasto:
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
200 g cukru brązowego
200 ml oleju rzepakowego
1/2 tartego jabłka
250 g startej marchewki
60 g wiórków kokosowych
szczypta soli
krem:
400 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka naturalnego, kremowego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny lub 1 opakowanie śmietany fix
1/4 szklanki wody
ciasto:
- Wszystkie składnik powinny być w temp pokojowej.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni C. - Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać do miseczki.
- Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o o grubych oczkach.
- Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Następnie delikatnie połączyć za pomocą dużej łyżki z marchewką, jabłkiem, wiórkami kokosowymi. Na koniec dodać przesiane składniki oraz sól i wymieszać tylko do połączenia.
- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i piec w temp. 170 stopni C przez 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i jeśli ciasto jest nie równe to proszę je ściąć i wtedy się wyrówna.
galaretka:
- Galaretki zalać wodą, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i zostawić do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić na kawałeczki i wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki, aż będzie ścięta.
krem:
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę miksować razem z serkiem na gęsty krem. Na koniec dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlać żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach. Wyłożyć na ściętą galaretkę z owocami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake