Ciasto z truskawkami

A więc tym ciastem rozpoczynamy wakacje ;). Dzieci się cieszą, rodzice pewnie troszkę mniej ;). Nawet dobrze się składa bo to idealnie letnie, wakacyjne ciasto.

A przepis na ciasto robię każdego roku, jest stare jak ja, no dobra przepis na ciasto jest troszkę młodsze ;). Z racji tego, że ciasto robię każdego roku to cały przepis już znam na pamięć, tym samym już pewnie każdy się domyśla, że to wspaniałe pyszne ciasto. To bardzo proste składniki i cały przepis; to taki jakby biszkopt z truskawkami.

Puszysty i mega szybki i najprostszy wypiek z truskawami. To klasyka która nigdy się nie nudzi! 🙂

Szczegóły

Ilość:

okrągła forma 23-25 cm

Czas pieczenia:

1 godz.

Koszt

niski

Poziom trudności

niski

ciasto:

  • 4 duże jajka

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 125 ml oleju rzepakowego (pół szklanki) lub masła roztopionego i przestudzonego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 500 – 600 g truskawek

dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę okrągłą o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, co ważne – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy stróżką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
  • Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.

Przygotowanie

  • Do przygotowanej wcześniej formy przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę ciasta wyłożyć truskawki, rozcięciem ku górze.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem i wtedy już możemy się zajadać pysznym ciastem 😉 .

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *