Najlepsze naleśniki jakie tylko można sobie wyobrazić, a do tego tak banalnie proste w zrobieniu.
Do ciasta naleśnikowego dodane jest kakao, stąd ich kolor. Nadzienie to serek waniliowy, polane polewą czekoladową i obsypane owocami (u mnie truskawki, ale można oczywiście dać inne) no takie śniadanie to po prostu szaleństwo, albo obiad czy kolacja? 😉 Na jaką część dnia jecie naleśniki?
A jeśli rodzice, toczą przeróżne „walki” z swoim dzieckiem by coś zjadło to polecam te naleśniki, jestem pewna, że talerze będą wylizane i mycie nie będzie potrzebne 😉 Może od razu lepiej zróbcie z podwójnej porcji?
Polecam w szczególności teraz kiedy mamy całą gamę owoców.
Szczegóły
ok. 8 sztuk
niski
niski
naleśniki:
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
300 ml mleka
30 g roztopionego masła
naleśniki:
- Do miski wsypać mąkę, dodać kakao, obydwa cukry i wymieszać. Wlać mleko, dodać jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać roztopione, lekko ciepłe masło i ponownie zmiksować. Odstawić na 10 minut.
- Patelnie naleśnikową nagrzać i łyżką wazową nabierać porcję ciasta rozprowadzić je po całej powierzchni patelni naleśnikowej. Smażyć naleśniki z dwóch stron przez o 2 minuty z każdej strony. Usmażyć ok. 8 naleśników.
nadzienie:
- Przestudzone, ale ciepłe naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym i zawinąć w roladki.
Polewa czekoladowa:
- Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę. Podgrzać np. w mikrofalówce, podgrzać przez ok 20 sekund zamieszać i postępować tak do momentu, aż czekolada się całkowicie się rozpuści. Powinna powstać jednolita masa.
- Naleśniki polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi truskawkami
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku