Puszyste ciasto z malinami na oleju

Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciasto z malinami lub innymi owocami ważne by nie były ciężkie i wodniste, bo wtedy puszczą bardzo dużo soku i opadną do samego dna. Wysokie i podzielne – pieczone w dużej foremce (to ta rodzinna i Wasza ulubiona blacha ;))

Delikatne jak puszek, ale to przez olej. Nie za słodkie, a to za sprawą malin 🙂 Do ciasta będziecie potrzebować proste i łatwo dostępne składniki, które pewnie macie w domu, wystarczy jedynie dokupić maliny, albo ewentualnie inne owoce.

Smakuje wyśmienicie, nas zwaliło z nóg! 😉 Dodatek malin to „kropka nad i” polecam nie tylko od okazji!

Szczegóły

Ilość

forma: 25×35 cm

Czas pieczenia:

40-45 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 6 jajek dużych

  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 250-300 g malin świeżych lub mrożonych

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka miksować razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę (około 10 minut).
  • Pod koniec miksowania dodać wanilię. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać w kilku porcjach suche składniki naprzemiennie z olejem (kończąc na mące).
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki, wyrównać i obsypać malinami. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 40 – 45 minut do zarumienia i tzw. suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *