Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciasto z malinami lub innymi owocami ważne by nie były ciężkie i wodniste, bo wtedy puszczą bardzo dużo soku i opadną do samego dna. Wysokie i podzielne – pieczone w dużej foremce (to ta rodzinna i Wasza ulubiona blacha ;))
Delikatne jak puszek, ale to przez olej. Nie za słodkie, a to za sprawą malin 🙂 Do ciasta będziecie potrzebować proste i łatwo dostępne składniki, które pewnie macie w domu, wystarczy jedynie dokupić maliny, albo ewentualnie inne owoce.
Smakuje wyśmienicie, nas zwaliło z nóg! 😉 Dodatek malin to „kropka nad i” polecam nie tylko od okazji!
Szczegóły
forma: 25×35 cm
40-45 minut
niski
niski
ciasto:
6 jajek dużych
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C na funkcji góra-dół. - Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka miksować razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę (około 10 minut).
- Pod koniec miksowania dodać wanilię. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać w kilku porcjach suche składniki naprzemiennie z olejem (kończąc na mące).
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki, wyrównać i obsypać malinami. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 40 – 45 minut do zarumienia i tzw. suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake