Delikatne ciasto z jagodami i posypane kruszonką. Smakuje przepysznie, a przy tym jest takie proste do wykonania, ha to tylko wymieszanie składników trzepaczką, albo widelcem. Wyborne na deser, widzisz nie trzeba ubijać jajek by było puszyste i lekkie. Ciasto szykujesz tak jak na muffiny. Ten przepis polecam zwłaszcza teraz kiedy jest akurat sezon na jagody, upieczcie na weekend. Sprawdzi się także na piknik. 😉 No to do dzieła 😉
Szczegóły
forma 24 x 24cm
30 – 35 minut
średni
niski
ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
kruszonka:
- Mąkę i cynamon przesiać, dodać cukier i wymieszać . Dodać kawałki zimnego masła i szybko rozdrobnić, aż powstaną grudki.
- Na czas przygotowania ciasto włożyć do lodówki.
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra – dół. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać widelce lub rózgą, tylko do połączenia. - Wyłożyć do formy, wyrównać. Posypać jagodami i następnie kruszonką.
- Piec przez 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake