Mało cukru i tłuszcz za to dużo zdrowych składników takich jak właśnie cukinia, banany kakao, czekolada, cynamon. Mięsiste ciasto, dość ciężkie ciasto o smaku czekoladowo-bananowym smaku, a cukinii wcale nie czuć.
Nie miałam dużych wyrzutów sumienia, że dużo zjadłam tego ciasta bo to zdrowe ciasto, więc możecie jeść ;).
Do ciasta najlepiej użyć już takie no przejrzałe, brzydkie banany, dzięki temu ciasto będzie bardziej słodkie. Nikt tutaj z przygotowaniem ciasta nie powinien mieć problemów; bo wystarczy wymieszać more składniki z suchymi, przedkładamy do formy, do piekarnika i gotowe! 🙂
Szczegóły
12×28 cm foremka keksowa
50-60 minut
niski
niski
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka puree z mocno dojrzałych bananów (2-3 banany)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki startej cukinii na grubych oczkach tarki
Przygotowanie
- Formę keksówkę o wym. 12 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.
- Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem do miseczki.
- Banany rozdrobnić widelcem na „papkę”, następnie wymieszać z cukrami, jajkami i olejem.
- Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać lekko odciśniętą cukinię i ponownie wymieszać do połączenia. Gotowe ciasto wyłożyć do keksówki i oprószyć kropelkami czekoladowymi. Piec w temp. 180 stopni przez ok 50-60 minut. do tzw. suchego patyczka.
inspiracja: ilovebake