Byłam bardzo ciekawa połączenia jeżyn i kawy. Wiedziałam, że to musi być pyszne, ale nie spodziewałam się, że będzie aż tak wyśmienite! Kawa i jeżyny razem smakują, doskonale ;).
Jeśli używacie świeżych owoców, to proszę wcześniej je zamrozić, aby podczas mieszania się nie rozpadły. Poza tym wyśmienitym smakiem jest banalnie proste i super szybkie, nie potrzebujemy tutaj nawet miksera. 😉
Na wierzchu ciasta powinien być jeszcze lukier kawowy, ale tak się spieszyłam, że zapomniałam o nim; Wam jednak radzę, aby ten lukier zrobić bo smak ciasta jest jeszcze lepszy ;).
Szczegóły
keksówka: 10×30 cm
40-45 minut
niski
niski
ciasto:
240 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml mleka
120 ml oleju
150 cukru drobnego, do wypieków
20 g cukru wanilinowego
50 g cappuccino o smaku czekoladowym lub orzechowym
3 jajka
300g – 350g mrożonych jeżyn
ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10×30 cm lub 12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - W jednej misce połączyć ze sobą za pomocą rózgi kuchennej mleko, jajka i olej.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kawę i dodać obydwa cukry, wymieszać. Wlać masę jajeczną. Wymieszać rózgą tylko do chwili połączenia się składników, następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej wcześniej keksówki, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
lukier:
- Cukier puder przesiać do miseczki, dodać kawę i mleko, wymieszać do powstania gładkiego lukru. Wystygnięte ciasto polać lukrem. Podawać kiedy lukier zastygnie
Smacznego!
inspiracja: kasiaguzik