Włączenie piekarnika w taki upał to dla co niektórych jest jak strzał w kolano, ale mamy ochotę na małe co, nie co, dlatego ten sernik to dobry pomysł. Doskonały na ochłodę w takie właśnie gorące dni jak teraz ;). Do tego jest pyszny i leciutki.
Spód to czekoladowe ciasteczka z roztopionym masłem, a serowa masa smakuje jak najlepszy na świecie mus czekoladowa. Galaretka dodaje orzeźwienie, jeszcze większą lekkość i dzięki niej cały sernik nie jest mdły i przesłodzony. Na koniec owoce same się „proszą”, aby je dodać, więc dajemy maliny i jeżyny! 😉
To bardzo prosty sernik jedyna i największa trudność w tym serniku to żelatyna; odpowiednie połączenie ją z masą.
Mam nadzieję, że zagości u ciebie w każde lato i co roku będzie to Wasz „must have”. Nie zwlekajcie z przygotowaniem, do dzieła!
Udanych słodkości! :*
Szczegóły
tortownica o średnicy 26 cm
średni
średni
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g czekolady deserowej
1 i 1/2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki mleka lub wody
przyotowanie
- Galaretki przygotować zgodnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 1/2 szklanki wody z całej ilość wody z 1 litra. Odstawić do wystygnięcia. Galaretkę gdy będziemy wykładać na sernik ma być zimna choć jeszcze zimna.
spód:
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić i odstawić. Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera lub w w misce tłuczkiem. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicyi uklepać.
masa serowa:
- Twaróg sernikowy wymieszać z przesianym cukrem pudrem.
Czekoladę połamać na kosteczki włożyć do miski i roztopić, chwilę przestudzić. - Do przestudzonej czekolady dodawać po 2-3 łyżki sera cay czas mieszając, aż na koniec uzyskamy gładką masę (jeśli się nie uda i powstaną grudki z zastygniętej czekolady, wtedy można masę podgrzać np. w mikrofalówce w celu ponownego rozpuszczenia się czekolady.)
- Żelatynę zalać gorącym mlekiem lub wodą i ostawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści ( w razie potrzeby delikatnie podgrzać)
- Do żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy czekoladowej i wymieszać, następnie dodać kolejne łyżki masy mieszając. Połączyć z resztą masy czekoladowej.
- Wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki. Po około 1-2 godzinach, gdy masa będzie już trochę stężała wyłożyć maliny i jeżyny oraz zalać zimną i jeszcze płynną galaretką.
- Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku