Ciasto śliwkowa kostka

Kostka śliwkowa to jesienne ciasto nadzienie śliwkowe na puszystym cieście, delikatny krem śmietankowy, przykryte herbatnikami i muśnięte cytrynowym lukrem. Pyszne delikatne, nietuzinkowe ciasto które Was zachwyci. Szczerze podoba mi się to połączenie śliwek i delikatnego kremu.

To ciasto jest kilku warstwowe i wydawać się może, że zajmuje dużo czasu i jest skomplikowane ; nie, nie aż tak dużo jak może się wydawać – idzie dość sprawnie. Zalicza się bardziej do tych prostych ciast. 😉

W sezonie na śliwki na prawdę warto wypróbować bo efekt jest fenomenalny. Polecam :*

Szczegóły

Ilość:

forma: 24x24cm

Czas pieczenia:

30-40 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 170 g masła (temp. pokojowa)

  • 150 g cukru

  • 3 duże jajka

  • 210 g mąki pszennej tortowej

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g kwaśnej śmietany 18%

  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub skórki z otartej połowy cytryny

warstwa śliwkowa:

  • ok. 1kg śliwek

  • 4 łyżki cukru brązowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki żelatyny

krem śmiatnowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/3 szklanki wody

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżeczki oku z cytryny

  • 2-3 łyżeczki wody

dodatkowo:

  • 1 opakowanie herbatników, maślanych

ciasto

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, na funkcji góra-dół.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
  • Miękkie masło miksować z cukrem na tzw. puch przez kilka minut. Następnie dodawać po jednym jajku miksując po dodaniu jednego.
  • W trzech porcjach dodać przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec połączyć ze śmietaną i ekstraktem za pomocą dużej łyżki lub szpatułki, mieszać tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.

nadzienie śliwkowe:

  • Śliwki pokroić na kawałeczki i przełożyć do rondelka. Dodać cukier, cynamon i gotować z odrobiną wody, przez kilka minut. Gdy śliwki będą miękkie zdjąć z palnika i lekko wystudzić.
  • Do lekko przestudzonych śliwek dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia i lekkiego tężenia.
  • Gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.

krem śmietankowy:

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzać w mikrofali, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę miksować na gęstą masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem na niskich obrotach miksera wlać żelatynę.
  • Wyłożyć na masę śliwkową. Przykryć herbatnikami.

lukier:

  • Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę – dokładnie wymieszać. Lukier rozsmarować po herbatnikach i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *