Nieco inny jabłecznik, bo wzbogacony o delikatny krem staciatella w cieście biszkoptowym i jabłka z cynamonem. Fajnym dodatkiem do jabłek to galaretka cytrynowa, jeszcze bardziej ożywia ciasto i daje jeszcze lepszej rześkości.
Leciutki biszkopt, jabłka z cynamonem i całość jest przykryta krem śmietankowym z dodatkiem mascarpone z dodatkiem czekolady (lub tak jak u mnie czekoladowa posypka) obydwie wersje będą smaczne. 😉
Idealnie wpasuje się to ciasto w tym sezonie, a do tego jak ładnie wygląda! Smakuje po prostu doskonale! 🙂 No bo jak mogło nie smakować? No ja!?
Szczegóły
forma 24×24 cm
30-35 minut
średni
średni
Biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek odmiany „szara reneta” lub „antonówka” to są najlepsze odmiany jabłek do ciast
3 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki wody
krem straciatella:
400 ml śmietanki kremówki 30%
300 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady
biszkopt:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C z funkcją góra-dół.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odłożyć.
- Białka oddzielić od żółtek i białka zacząć miksować w misie miksera ze szczyptą soli, na sztywną piankę. Gdy piana będzie już sztywna dodawać łyżka po łyżce cukier stopniowo, cukier ma być rozpuszczony. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa.
- Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać po jednym żółtku. Zmiksować tylko do połączenia i miksować bardzo powoli.
- W kilku niedużych porcjach dodać przesiane suche składniki (ja zawsze dzielę sobie na trzy tury) i bardzo delikatnie, dużą łyżką wymieszać tylko do połączenia, tak aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
warstwa jabłkowa:
- Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i skopić sokiem z cytryny.
- Przełożyć do rondelka, dodać cynamon oraz wodę i dusić przez prze ok. 5-10 minut, aż lekko zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać, wystudzić.
Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim blatem ciasta.
krem straciatellla:
- Kremówkę i serek mascarpone zacząć miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz czekoladową posypkę lub startą czekoladę.
- Gotowy krem wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch.
Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake