Takiego brownie jeszcze nie jedliście, nie z ciemną czekoladą, a z białą; kolor pochodzi od japońskiej zielonej herbaty – a on jest niesamowity!
Jest pyszne, wilgotne z chrupiącą skorupką. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, rozpływa się w ustach, jest lżejsze niż tradycyjne brownie. Bardzo proste i szybkie.
Hmm, może lepiej pokrójcie na mniejsze kwadraciki, wtedy wyrzuty sumienia będą mnisze, gdy sięgniecie po kolejny kawałek. Cóż po prostu uzależniające 😉
A jeśli chcecie spróbować klasycznego przepisu na brownie, to kliknij tu: Brownie – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)
Szczegóły
20×24 cm forma do pieczenia
23 minuty
niski
niski
brownie:
120 g masła
120 g białej czekolady
2 łyżki herbaty zielonej sproszkowanej matachy
170 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
szczypta soli morskiej
130 g mąki pszennej
Przygotowanie
- Jajka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C z funkcją grzania góra – dół. Foremkę do pieczenia o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić.
- Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do miski. Zalać roztopionym masłem, dodać matachę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Całe jajka wbić do miski, dodać cukier oraz sól i ubijać na puszystą i gęstą pianę przez ok. 5-7 minut.
- Do ubitych jajek dodać przestudzoną masę czekoladową w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników.
- Do miski z masą przesiać mąkę pszenną i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
- Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 23 minuty. Brownie nie przesuszać nie potrzebnie ono zastygnie po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku