Przepyszne drożdżówki z jabłkami i oczywiście z bardzo miłym dodatkiem cynamonu. Mięciutkie bułeczki od soczystych prażonych jabłek.
Bardzo przyjemne przygotowanie i oczywiście pieczenie (ha tak siedzenie przy piekarniku i patrzenie jak nabierają koloru, jak rosną).
Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy zamiast tradycyjnych kanapek, albo podwieczorek? 😉 Pachnące, oczywiście najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, ale na drugie dzień też dają radę.
Jedno jest pewne dzieciaki będą zachwycone, ale chyba nie tylko one, co nie? 😉
Szczegóły
8-10 bułeczek
25 minut
niski
niski
rozczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych)
50 ml mleka letniego
ciasto:
370 g mąki pszennej do ciast drożdżowych
100 ml letniego mleka
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
60 g miękkiego masła
2 żółtka
dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania)
2 łyżki mleka (do posmarowania)
cukier puder ( do oprószenia )
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, przesiać 1 łyżkę mąki i zalać 50 ml mleka letniego ( nie może być za gorące bo zabije drożdże i rozczyn nie wyrośnie.) - Dokładnie wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Do misy miksera wsypać mąkę, wlać letnie mleko, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, zagarniając mąkę do środka.
- Ciasto wyrobić na jednolite i gładkie za pomocą haka do zagniatania w mikserze planetarnym lub wyrabiać dłońmi. Gdy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję .Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1godz. do wyrośnięcia.
Jabłka:
- W tym czasie obrać jabłka i pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka, wraz z cynamonem i cukrem. Jabłka prażyć, aż staną się miękkie.
Przygotowanie
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 równych części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Na jednym brzegu nakładać 1 czubatą łyżkę nadzienia jabłkowego i zwinąć ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie wypłynęło ze środka) a na pozostałym wolnym cieście, zrobić nacięcia. Naciętymi bokami, otulić zrobiony rulon.
- Tak zwinięte drożdżówki odłożyć na ok. 5 -10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, na funkcji grzanie góra-dół. - Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
- Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec przez 20-23 minut do złotego koloru. Drożdżówki wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem
inspiracja: poprostupycha