Nie, nie to nie mak, to nasionka chia, u mnie w domu każdy się na to nabrał. To doskonałe muffinki długo zachowują swoją świeżość. Są bardzo mięciutkie i wilgotne. Bardzo szybkie i mega proste do przygotowania.
Obowiązkowo z lukrem cytrynowym, ten lukier jeszcze bardziej podkreśla cytrynowy smak, dlatego polecam Wam nie rezygnować z niego.
Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, a ze szklanką mleka smakują wyśmienicie :).
Szczegóły
12 muffin
20-25 minut
niski
niski
muffiny:
250 g serka ricotta
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
280 g jogurtu greckiego gęstego (nie light)
125 ml oleju
200 g drobnego cukru do wypieków
skórka drobno otarta z 1 cytryny dużej
370 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g czarnych nasionek chia
kilka łyżek mleka – dodatkowo (niekoniecznie)
muffiny
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Klasyczną formę na muffiny wyłożyć papilotkami na babeczki. Piekarnik nagrzać do temp. 170 temp. z funkcją grzanie góra-dół.
- W dużej misce umieścić ricottę, jajka, wanilię, jogurt, olej, cukier i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dużej. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać nasionka chia i wymieszać. Jeśli ciasto będzie się wydawać zbyt gęste dodać mleko (zaczynając od 1 łyżki) i wymieszać.
- Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Muffiny piec przez 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce.
lukier:
- Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki. W razie potrzeby dodać więcej cukru jeśli będzie zbyt rzadki lub soku/wody jeśli będzie zbyt gęsty.
- Wystudzone muffiny polukrować i posypać nasionkami chia.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki