Cytrynowe muffiny z serkiem ricotta i nasionami chia

Nie, nie to nie mak, to nasionka chia, u mnie w domu każdy się na to nabrał. To doskonałe muffinki długo zachowują swoją świeżość. Są bardzo mięciutkie i wilgotne. Bardzo szybkie i mega proste do przygotowania.

Obowiązkowo z lukrem cytrynowym, ten lukier jeszcze bardziej podkreśla cytrynowy smak, dlatego polecam Wam nie rezygnować z niego.

Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, a ze szklanką mleka smakują wyśmienicie :).

Szczegóły

Ilość:

12 muffin

Czas pieczenia:

20-25 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności

niski

muffiny:

  • 250 g serka ricotta

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 280 g jogurtu greckiego gęstego (nie light)

  • 125 ml oleju

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • skórka drobno otarta z 1 cytryny dużej

  • 370 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 65 g czarnych nasionek chia

  • kilka łyżek mleka – dodatkowo (niekoniecznie)

lukier:

  • 160 g cukru pudru

  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

  • nasionka chia- do posypania muffin

muffiny

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Klasyczną formę na muffiny wyłożyć papilotkami na babeczki. Piekarnik nagrzać do temp. 170 temp. z funkcją grzanie góra-dół.
  • W dużej misce umieścić ricottę, jajka, wanilię, jogurt, olej, cukier i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dużej. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
  • Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać nasionka chia i wymieszać. Jeśli ciasto będzie się wydawać zbyt gęste dodać mleko (zaczynając od 1 łyżki) i wymieszać.
  • Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Muffiny piec przez 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce.

lukier:

  • Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki. W razie potrzeby dodać więcej cukru jeśli będzie zbyt rzadki lub soku/wody jeśli będzie zbyt gęsty.
  • Wystudzone muffiny polukrować i posypać nasionkami chia.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *