Jejku zrobienie zdjęć tym rogalikom to był wyczyn, ukrywanie się po pokojach tylko po to by zrobić zdjęcia…
Robiąc takie niby „zwykłe” ciasteczka budyniowe nie przyszło mi do głowy, że będą tak przepyszne (najbardziej dla dzieci) spodziewałam się raczej, że będziemy je „męczyć”, przecież to nic wielkiego. Przeliczyła się dziecko, dopadło i pozostali i nie ma żadnych rogalików.
Ich przygotowanie jest tak proste, że możecie zaangażować w to swoje pociechy, a do tego bardzo szybkie. Pięknie pachną podczas pieczenia, wanilią. Idealnie kruche bez zwijania; najpierw robimy małą kulkę, a następnie formujemy wałeczki, zakręcając boki do siebie; to naprawdę nic trudnego.
Do szklanki mleka smakują idealnie. Pamiętajcie, aby trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, a wtedy nie stracą swojego smaku.
Szczegóły
2 duże blaszki ciasteczek
15-20 minut
niski
niski
ciasteczka:
300 g mąki pszennej
2 x 40 g budyniu wanilinowego, proszek
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła, zimnego
2 żółtka duże, zimne
1 łyżka wody, zimnej
szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła.
- Szybko posiekać nożem/siekaczką do ciasta kruchego lub mieszać mieszadłem w robocie kuchennym.
- Dodać żółtka oraz wodę i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. Dużą płaską blachę (tą od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski. Następnie formować wałeczki, zakręcając końce do siebie.
- Ułożyć w niedużych odległościach od siebie. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia.
- Rogaliki po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake