Francuskie rogaliki z nutellą i orzechami laskowymi

A co jeśli w szafce nutella kusi, a nie chcesz jej cały czas wyjadać łyżką ze słoika? Ja wolę wykorzystać bardziej pożytecznie. Jednak, żeby nie było tak nudno, to posypujemy orzechami laskowymi ;).

No i teraz to dopiero rarytasy! Pyszne, bardzo proste, i mega ekspresowe. W zamrażarce warto też jest mieć ciasto francuskie bo, czasem nie chce się piec/nie masz na pieczenie ciasta, ale masz ochotę na coś słodkiego.

Wszyscy będą raczej zadowoleni, a dzieci to chyba najbardziej. Zostaje ostatni i wtedy wszyscy się zabijają…

Chrupcie do filmu z kubkiem kakao. 😉

Szczegóły

Ilość:

16 mini rogalików

Czas pieczenia:

ok. 15 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Składniki:

  • 320 g ciasta francuskiego (1 płat) może być mrożone

  • kilka łyżek nutelli

  • mała garść podprażonych orzechów laskowych

dodatkowo:

  • 1 jako

  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  • Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni do zarumienia. Umieścić w jednorazowym ręczniku kuchennym, rozetrzeć dłońmi, usunąć ich brązową skórkę. Drobno posiekać.
  • Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić.) Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia. Przekroić na pół by otrzymać 2 prostokąty.
  • Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wykroić podłużne trójkąty. Każdy z trójkątów posmarować nutellą, zwinąć w kierunku od podstawy ku wierzchołkowi, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób by wierzchołek ciasta znalazł się pod spodem rogalika (ciasto francuskie ma tendencję do rozwijania się podczas pieczenia). Zgiąć w pół by nadać im kształt rogalików.

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp. 200-210 stopni C na funkcji grzanie góra-dół.
  • Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować pędzelkiem, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami.
  • Piec przez ok. 15 minut lub do zarumienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasteczka równo się dopiekły. Wyjąć przestudzić. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *