Kostka wiśniowa oreo

Zdaję sobie sprawę, że wygląda nieziemsko (starałam się ;)), a smakuje tak pysznie, że uzależnia za każdym razem ;).

Uwielbiam robić takie ciasta, wyglądają jak milion dolarów, a trudne nie są. Przygotowanie idzie w miarę sprawnie, a jedzenie jeszcze szybciej! 😉

Lekki kakaowy biszkopt, wiśnie (mogą być mrożone lub zalane alkoholem wtedy ich smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty, wtedy odstawiamy na noc; a przed wyłożeniem odsączyć i wyłożyć na ciasto). W kremie są pokrojone ciasteczka Oreo, które właśnie pod wpływem kremu też miękną i dają się ładnie pokroić. Na koniec obowiązkowo polewa na bazie gorzkiej czekolady z śmietanką.

Ciasto jest na dużą rodzinną blachę więc powinno wystarczyć dla każdego.

To ciasto fajnie łączy ze sobą kilka smaków, a dzięki temu tworzą właśnie taką genialną kostkę! 😉

Szczegóły

Ilość:

25×35 cm

Czas pieczenia:

35-40 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności

średni

biszkopt:

  • 5 dużych jajek

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • szczypta soli

krem śmietankowy:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie ciastek Oreo (176 g)

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/3 szklanki wody

polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • ok. 450 g wiśni świeżych lub zalewy/mrożonych, (mrożone rozmrozić, zalewę odsączyć)

biszkopt:

  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki.
  • Białka oddzielić od żółtek; białka zacząć miksować z szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo łyżka, po łyżce dodawać cukier, aż masa będzie gęsta.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać po jednym żółtku.
  • W kilku porcjach dodać suche składniki (ja zawsze daje w trzech turach) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, mieszać tylko do połączenie (zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec).
  • Gotową masę biszkoptową wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • Dolny blat biszkopta ułożyć z powrotem w formie, wyłożyć rozmrożone wiśnie.

krem śmietankowy:

  • Ciasteczka Oreo pokroić na kawałeczki- odstawić.
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Chwilkę podgrzać np. w mikrofali, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • Zimną śmietankę kremówkę miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlać żelatynę. Na koniec dodać Oreo i delikatnie wymieszać.
  • Krem wyłożyć na wiśnie, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc lub minimum kilka godzin (po nocy jednak lepiej smakuje, i daje się lepiej się pokroić)

Polewa:

  • Śmietankę kremówkę mocno podgrzać dodać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na wierzch biszkoptu i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni ciasta.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *