Szybkie placki na słodko- podstawowy przepis

Podstawowy przepis na najprostsze i szybkie placki z jogurtem naturalnym. Delikatne placki dzięki temu, że jest jogurt naturalny.

A na wierzch mogą zdobić wszystkie owoce, nutella, miód, cukier puder, konfitura; no co lubisz to dajesz. Każda fantazja dobra 😉

Są takie puszyste, mięciutkie i wyrośnięte. Doskonałe dla dzieci na śniadanie lub podwieczorek (ja zawsze biorę na drugie śniadanie).

Polecam!

Szczegóły

Ilość

ok. 12 sztuk

Czas smażenia:

3 minuty = 1 placek

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

  • 170 g mąki pszennej tortowej

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masło lub olej do posmarowania patelni

dodatkowo:

  • owoce/miód/dżdżem/cukier puder

Przygotowanie

  • Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej
  • W misce wymieszać jogurt, jajka i cukier waniliowy; za pomocą rózgi kuchennej lub widelcem.
  • Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolite ciasto (nie mieszać zbyt długo)
  • Dużą patelnie (u mnie naleśnikowa lub inna nieprzywierającą powłoką) posmarować ją masłem lub olejem i nakładać 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka, zachować odstępy (maksymalnie 4 jednocześnie).
  • Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Placki przekręcić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
  • Przed smażeniem kolejnej partii placków wytrzeć ręcznikiem kuchennym patelnię. Placków nie próbować przesuwać przed przewróceniem, podczas smażenia.
Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *