Ciasto santoska

Cóż to było za obłędne ciasto z kremem!? Powaliło nas na kolana!

Ciasto kruche do tego z kajmakiem, krem kawowy, a w środku orzechowo-kokosowa beza. Ciasto sporych rozmiarów, doskonałe na święta i inne uroczystości. Połączenie tych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednak ciasto jest sycące. Nie da się zjeść dużo, idealne do podziału.

Przepyszne ciasto, powinno posmakować większej części Waszych gości. Pieczone w dużej blaszce po to, aby nikt nie „walczył” o ostatni kawałek ;).

Szczegóły

Ilość:

25×35 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

5o minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

beza orzechowa:

  • 5 dużych białek, w temp, pokojowej

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych

  • 200 g wiórków kokosowych

  • szczypta soli

ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 150 g zimnego masła

  • 2 duże żółtka, zimne

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

krem kawowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej

  • 300 g serka mascarpone, zimnego

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody- wymieszać

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

dodatkowo:

  • 1 puszka kajmaku (400 g)

  • połówki orzechów włoskich

*żelatynę można zaminić na śmietana-fix

beza orzechowa:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C z funkcją góra-dół.
  • Orzechy zmielić, a następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i łyżeczką mąki.
  • Białka mikoswać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec mikowania dodać stopniowo po łyżece cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Obroty miksera zmnijszyć do minimum i wlać sok z cytryny. W kilku porcjach dodać syche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Bezę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Po upieczeniu bezy nie wyjmować z piekarnika ona ma tam zostać. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

kruche ciasto:

  • Żółtka i masło powinny być prosto z lodówki. Formę o takich samych wymiarach jak poprzednio wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem i cukrem pudrem. Następnie dodać kawałki zimnego masła i szybko posiekać nożem lub siekaczką do ciasta lub mieszać mieszadłem od miksera.
  • Dodać żółtka oraz sól i szybko wyrobić, aż poswtanie jednolite ciasto. Ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła to zagniatamy ciasto jak najszybciej aby nie ogrzewać zbyt składnkiów.
  • Gotowe ciasto owoinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1-1,5. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na fukcji grzanie góra-dół. Ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy placke w kształcie formy.
  • Całe ciasto nakłuć widelcem. Wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do gorącego piaekarnika, piec przez ok. 20 minut do zarumieniania się. Po upieczeniu wyjąć i zostawić do wystudzenia.
    Całe ciasto posamrować równomiernie kajmakiem

krem:

  • Żelatynę zalać wodą i zsotawić do napęcznienia. Następnie przez chilkę podgrzać w mikrofali, wymieszać i zosawić do wystudzenia.
  • Kawę wymieszać z łyżką gorącej wody.
    Zimną śmietnakę i mascarpone miksować na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz wlać ostdzoną kawę.
  • Na koniec wlać niewilkim strumieniem żelatynę.
  • Połowę kremu wyłożyć na kajmak, wyrównać. Bezę orzechową delikatnie odkleić od papieru i wyłożyć na ciasto i oraz wyłożyć drugą część kremu. Gotowe ciasto owinąć folią i włoć do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin.
  • Przed podaniem dekoraować połowkami orzechów włoskich

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *