Bułeczki z nutellą

Perfekcyjne bułeczki idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, a w środku skrywają nutellę. Po pierwszym kęsie już wiesz, że chcesz jeszcze jedną- ten efekt jest po prostu wow!

Ciasto jest samych żółtkach dzięki czemu jest delikatne i puszyste. Przed pieczeniem muśnięte jajkiem i mlekiem aby ich kolor był złocisty. Pyszne domowe bułłły do szkoły!

Bardzo przyjemne przygotowanie i pieczenie, są proste; z pewnością wszyscy będą zachwyceni- nic tylko piec 😉

Szczegóły

Ilość:

16 sztuk

Czas pieczenia:

15 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 10 g drożdży suchych lub 35 g świeżych

  • 500 g mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych

  • 50 g cukru

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 4 duże żółtka

  • 100 g miękkiego masła

  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 350g kremu czekoladowego nutella

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej ciasto drożdżowe lub ciepło.
    Drożdże suche wymieszać z przesianą mąką, dodać cukier, szczyptę soli, oraz ciepłe mleko (ale nie może być gorące bo zabije drożdże i ciasto wtedy nie wyrośnie) i zacząć delikatnie mieszać składniki.
  • Dodać żółtka i po połączeniu składników i krótkim wyrabianiu dodać miękkie masło.
  • Ciasto wyrabiać hakiem do zagniatania w mikserze planetarnym lub dłońmi, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i bezie odchodzić bez problemu od ręki.
  • Z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn: drożdże o temp. pokojowej rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać do rozpuszczenia. Potem dodać 2 łyżki przesianej mąki i połowę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. (Składniki na rozczyn odejmujemy od opisanych w opisie wyżej)
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn, następnie cukier, sól i wlać resztę mleka. Zacząć mieszać składniki, dodać żółtka, a na koniec miękkie masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, wyrabiać 15 minut; po tym czasie powinno odchodzić od ręki.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę na lekko podsypaną mąką, przez chwilkę wyrobić, dzięki temu pozbędziemy się pęcherzy powietrza, uformować wałek i podzielić go na 16 równych części.
  • Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoniach na placek nałożyć 2 łyżeczki nutelli, dokładnie zlepić brzegi ciasta, następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek.
  • Uformowane bułeczki układać na 2 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
    Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją granie góra-dół.
    Wierzch wyrośniętych bułeczek pędzelkiem ostrożnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika i piec kolejno każdą blaszkę przez ok. 15 minut na złoty kolor.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *