Perfekcyjne bułeczki idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, a w środku skrywają nutellę. Po pierwszym kęsie już wiesz, że chcesz jeszcze jedną- ten efekt jest po prostu wow!
Ciasto jest samych żółtkach dzięki czemu jest delikatne i puszyste. Przed pieczeniem muśnięte jajkiem i mlekiem aby ich kolor był złocisty. Pyszne domowe bułłły do szkoły!
Bardzo przyjemne przygotowanie i pieczenie, są proste; z pewnością wszyscy będą zachwyceni- nic tylko piec 😉
Szczegóły
16 sztuk
15 minut
niski
niski
Ciasto:
10 g drożdży suchych lub 35 g świeżych
500 g mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych
50 g cukru
250 ml ciepłego mleka
4 duże żółtka
100 g miękkiego masła
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej ciasto drożdżowe lub ciepło.
Drożdże suche wymieszać z przesianą mąką, dodać cukier, szczyptę soli, oraz ciepłe mleko (ale nie może być gorące bo zabije drożdże i ciasto wtedy nie wyrośnie) i zacząć delikatnie mieszać składniki. - Dodać żółtka i po połączeniu składników i krótkim wyrabianiu dodać miękkie masło.
- Ciasto wyrabiać hakiem do zagniatania w mikserze planetarnym lub dłońmi, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i bezie odchodzić bez problemu od ręki.
- Z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn: drożdże o temp. pokojowej rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać do rozpuszczenia. Potem dodać 2 łyżki przesianej mąki i połowę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. (Składniki na rozczyn odejmujemy od opisanych w opisie wyżej)
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn, następnie cukier, sól i wlać resztę mleka. Zacząć mieszać składniki, dodać żółtka, a na koniec miękkie masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, wyrabiać 15 minut; po tym czasie powinno odchodzić od ręki.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę na lekko podsypaną mąką, przez chwilkę wyrobić, dzięki temu pozbędziemy się pęcherzy powietrza, uformować wałek i podzielić go na 16 równych części.
- Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoniach na placek nałożyć 2 łyżeczki nutelli, dokładnie zlepić brzegi ciasta, następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek.
- Uformowane bułeczki układać na 2 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją granie góra-dół.
Wierzch wyrośniętych bułeczek pędzelkiem ostrożnie posmarować roztrzepanym jajkiem. - Wstawić do piekarnika i piec kolejno każdą blaszkę przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku