Sernik Biscoff- bez pieczenia

Sernik Biscoff bez pieczenia ciasteczkowy przepyszny deser. Biscoff to ciasteczka korzenne o smaku karmelowym.

Do przygotowania tego sernika niezbędne są nie tylko ciasteczka, ale i też krem Lotus Biscoff- jego konsystencja przypomina nutellę.

Jest bardzo prosty bez użycia żelatyny a wiem, że jej się „boicie” tutaj jest ona nie potrzebna wystarczy sernik schłodzić przez całą noc (na moich zdjęciach może się wydawać, że mi ten sernik nie stężał, ale wyciągnęłam go zbyt wcześnie przed zdjęciami i troszkę się już nie trzymał). To także bardzo szybki deserek o korzennym smaku.

Polecam może na Święta? Czemu nie!

Szczegóły

Ilość:

tortownica 23 cm

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

ciasteczkowy spód:

  • 160 g ciastek Lotus Biscoff

  • 40 g masła, roztopionego

masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 250 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej

dodatkowo:

  • 150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff

  • 250 ml śmietanki kremówki schłodzonej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 pokruszone ciasteczka i 2 w całości do dekoracji

Spód:

  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciastka umieścić w blenderze i zmiksować do pokruszenia. Dodać roztopione masło i zmiksować.
  • Masę ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać, następnie schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej

masa serowa:

  • Wszystkie składnik poza śmietanką powinny być w temp. pokojowej.
  • W misie miksera umieścić twaróg i przesiany cukier puder następnie dokładnie zmiksować do połączenia.
  • Dodać ekstrakt z wanilii i krem Lotus – ponownie zmiksować.
  • W osobnej misce ubić do sztywności śmietankę kremówkę. Dodać do masy serowej w dwóch turach i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  • Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Przygotowanie

  • Po tym czasie: krem ciasteczkowy lekko podgrzać (np. w mikrofali lub po prostu w garnuszku)by stał się bardziej rzadki, wymieszać i lekko przestudzić.
  • Wyłożyć na sernik i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce.
  • Po tym czasie w osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę, dodać przesiany cukier puder.
    Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna tylką u mnie w kształcie „gwiazdki”.
  • Wyciskać w postaci rozetek na serniku. Na wierzchu pokruszyć i wyłożyć ciasteczka Biscoff.
  • Schłodzić. Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *