Ten piernik najsmaczniejszy jest upieczony dwa dwa tygodnie przed świętami i po upieczeniu przechujemy w chłodnym miejscu. Piernik jest również smaczny bez leżakowania, ale jeśli jest taka możliwość to lepiej odstawić go na jakiś czas. Wtedy będzie jeszcze bardziej pachnący i mięciutki.
Wypełniony orzechami włoskimi i pomarańczową kandyzowaną skórką. Jak każdy piernik wykonujemy na miodzie (najlepiej będzie tym prawdziwym), oleju albo roztopionym maśle z niewielką ilością rumu i świeżego soku z pomarańczy. Wierzch piernik oblany jest polewą czekoladową (jeśli Wasz piernik leżakuje to polewacie ją dopiero po leżakowaniu, przed podaniem).
Przepyszny, aromatyczny- na świątecznym stole musi się znalezć piernik, może to właśnie ten będzie gościł u Was w te Święta?
Szczegóły
keksówka 30×12 cm
50-60 minut
średni
niski
ciasto:
350 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu, płynnego
1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty, wystudzona
4 łyżki rumu lub wódki
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Foremkę keksową o wymiarach 30×12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C z funkcją grzanie góra-dół. - Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia- przesiać do miseczki.
- Jajka zacząć miksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Następnie dodać miód, olej, ostudzoną herbatę, rum i sok pomarańczowy- wszystko zmiksować.
- Dodać suche składniki i wymieszać łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na konie wsypać orzechy i skórkę ponowie krótko wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Piernik po wystudzeniu można, odstawić w zimne miejsce do leżakowania na 2 tygodnie. Nie jest to jednak konieczne, ale po leżakowaniu piernik jest smaczniejszy.
polewa:
- Przed podaniem: śmietankę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i wymieszać do roztopienia zdjąć z ognia i wymieszać do roztopienia.
- Gotową polewę wylać na ciasto i zostawić na 15 minut do stężenia.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake