Piernikowe ciastka czekoladowe

Ciastka z dropsami czekoladowymi, dużą ilością kakao i przyjemnie pachnącą nutką piernikową. Są kruche na zewnątrz, a w środku trochę takie ciągnące i tak miło chrupią ;).

Bardzo prosty i szybki przepis do zrobienia także z dziećmi. Oprócz czekolady mile widziane mogą być też orzechy np. włoskie albo laskowe.

Teraz smakują idealnie w tym przedświątecznym czasie kiedy czekamy na Święta, a to zasługa cynamonu i przyprawy do piernika- te dodatki robią niesamowicie pyszną robotę. Przekonacie się sami! 😉

Szczegóły

Ilość:

2 blaszki ciasteczek

Czas pieczenia:

ok. 12-14 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

składniki:

  • 180 g mąki tortowej

  • 40 g kakao

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 130 g masła, miękkie

  • 3/4 szklanki cukru brązowego

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 100 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Dużą płaską blachę tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika przesiać do miseczki.
  • Miękkie masło miksować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować.
  • Dodać przesiane suche składniki, sól i ponownie zmiksować do połączenia.
  • Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać krótko łyżką. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowanie

  • Układać na blachę od piekarnika w dosyć dużych odstępach od siebie.
  • Dłonią każdą kuleczkę spłaszczyć. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 12-14 minut.
    Po upieczeniu nie zdejmować ciasteczek od razu, bo wtedy są jeszcze bardzo miękkie i mogą się rozwalić, trzeba troszkę odczekać i wtedy zastygają.
  • Po wystudzeniu przechowywać w puszcze lub pojemniku.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *