Muffiny z orzechami włoskimi i cynamonem

Zabrałam się za pieczenie tych muffinek w najgorszym momencie jaki tylko może być. Przygotowanie ciasta poszło mi bardzo szybko i bez problemowe ale pieczenie… Po ok. 5 minutach od włożenia muffinek do piekarnika zabrakło prądu, za chwilę wrócił, a po chwili znowu go nie było, zaraz znowu wrócił i nie było. Co chwilę ustawiałam nowy czas, do końca siedziałam przy piekarniku i modliłam się, aby wszystko było ok. Piekłam na czuja, nie lubię i nie umiem tak piec.

Koniec, końców wyszły po porostu- dobre, mimo wszystko upieczone, ale bez żadnych jakiś większych fajerwerków. Myślę, że jednak fani orzechów będą bardziej zadowoleni. Dla mnie to zwykłe muffiny z orzechami, ale pamiętajcie, że to tylko moja opinia i nie wszyscy muszą się z nią zgadzać i dlatego dodaję ten przepis bo, może jednak wy dopatrzycie się w nich czegoś lepszego 😉

Pomijając fakt, że ja miałam utrudnione zadanie z tym pieczeniem to tak naprawdę te muffiny są naprawdę bardzo proste i szybkie, ale to jak każde ;).

Szczegóły

Ilość:

12 sztuk

Czas pieczenia

ok. 25 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

składniki:

  • 280 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

  • 80 g brązowego cukru

  • 100 g orzechów włoskich, posiekane

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 6 łyżek oleju rzepakowego/słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę na muffiny wyłożyć foremkami na muffiny. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
  • W jednej misce rózgą kuchenną roztrzepać jajka, wlać mleko, dodać ekstrakt z wanilii i olej.
  • Do drugiej osobnej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon. Wsypać cukier, szczyptę soli i orzechy.
  • Do „mokrych” składników dodać „suche” i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć do papilotek na muffiny. Ciasta nakładać tak do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 180 lub do tzw. suchego patyczka.
    Wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *