Ciasteczka bardzo mocno orzechowe, bez jajek. Bardzo aromatyczne od orzechów. Orzechowe kuleczki obtoczone w cukrze pudrze. Idealnie prezentują się Świątecznym klimacie.
Są małe, a tym samum bardzo urocze- są wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, wtedy mogą wytrzymać nawet do tygodnia.
Bardzo łatwe i szybkie ciasteczka, a osoby które są uczulone na jajka, mogą ich spróbować bo ich w sobie nie mają.
Szczegóły
Ilość:
2 blaszki ciasteczek
Czas pieczenia:
15-18 minut
Koszt:
niski
Poziom trudności:
niski
ciasteczka:
240 g mąki pszennej tortowej
240 orzechów włoskich
220 g masła zimnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub esencji
60 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie
- Orzechy dokładnie zmielić. Mąkę przesiać i dodać zimne pokrojone na kawałki masło.
- Zagnieść za pomocą miksera, końcówką mieszadła lub siekać nożem. Następnie dodać zmielone orzechy, ekstrakt z wanilii, cukier i sól. Szybko zagnieść na jednolite ciasto.
- Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 na funkcji grzanie góra-dół.
Po tym czasie z ciasta formować małe kuleczki (troszkę mniejsze niż orzech włoski) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. - Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-18 minut, aż lekko się zarumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjąć i wystudzić, jednak nie ściągać ich z blaszki (bo są bardzo miękkie i mogą się rozwalić).
- Po wystudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze (ale cukru nie przesiewać). Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake