A pamiętacie jak babcia czy mama robiła naleśniki i przekładała je jabłkami prażonymi? Większość pewnie z nas pamięta bo to wspomnienie dzieciństwa 😉 Posypane cukrem pudrem/polane czekoladą.
Można tu wykorzystać prażone domowe jabłka ze słoika lub też skorzystać z tego przepisu poniżej. Najlepsze jabłka będą kwaśne. Cynamon do jabłek jak dla mnie jest obowiązkowo- więc nie mogłam i tu go nie dać :).
Idealne dla dzieci ale oczywiście dla dorosłych też na śniadanie lub słodki podwieczorek zapewni uczucie sytości na długi czas. Jak każde naleśniki są bezproblemowe. Pyszne wspomnienie dzieciństwa 😉
Przy okazji chcę złożyć Wam życzenia noworoczne; zdrowia, szczęścia pomyślności, uśmiechu na każdy lepszy i gorszy dzień. Niech ten rok będzie lepszy od tego spokojniejszy- czego Wam jak i również sobie życzę. Zaglądajcie tutaj częściej bo wy też tworzycie tego bloga 🙂
Szczegóły
ok 10 sztuk
20-25 minut
niski
niski
ciasto naleśikowe:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/3 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju rzepakowego
1 łyżka cukru waniliowego
prażone jabłka
1 kg jabłek antonówka lub szara reneta
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
dodatkowo:
do wyboru- cukier puder/syrop klonowy/bita śmietana/roztopiona czekolada/sos karmelowy/kajmak
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól, oraz cukier waniliowy. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej i ponownie zmiksować. - Przygotować naleśnikową z cienkim dnem, patelnie dobrze rozgrzać na średniej mocy palnika. Nakładać małą chochlą porcję naleśnika. Na patelnie wylać tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Już gdy wylewasz cisto na patelnie zaczynaj je rozprowadzać po całej powierzchni, jeśli wylejesz za dużo to ten nadmiar można z powrotem odlać do miski.
- Po ok 40-50 sekundach płaską łopatką przewrócić naleśnika na drugą stronę. Drugą stronę smażyć o połowę krócej czasu.
- Naleśniki powinny być ładnie zrumienione i ścięte.
Prażone jabłka:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki lub kawałeczki.
- Przełożyć do większego garnka, dodać masło, cynamon, cukier waniliowy.
- Wymieszać, następnie smażyć co chwilę mieszając ok 15 minut lub do czasu aż jabłka się rozpadną. Można smażyć pod przykryciem. na sam koniec dodać cukier.
Przygotowanie:
- Naleśniki przekładać jabłkami (w razie potrzeby można je delikatnie podgrzać na patelni). Posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą, syropem klonowym/bitą śmietaną
Smacznego i szczęśliwego Nowego Roku! 🙂
inspiracja: kwestiasmaku