Zdrowe batoniki z gryki ekspandowanej- to idealna przekąska. Będą idealne na drugie śniadanie lub przyjemny podwieczorek. Bardzo smaczne batoniki i wcale nie gorsze od tych ze sklepów.
Jeśli są tutaj rodzice (a podejrzewam, że są) i szukają zdrowych przekąsek, nie nudnych przekąsek dla swoich dzieci to bardzo dobrze trafiliście. Sycące, słodkie- zaspokoją głód na małą słodkość. Batoniki same się robią, przygotujcie może właśnie je z Waszymi dziećmi? Są bardzo proste i szybkie.
Mi one bardzo posmakowały gdy moja siostra zaczęła rozszerzać dietę u dziecka i dała mi na spróbowanie, a posmakowały mi tak bardzo, że jestem już od nich uzależniona! 😉 Sami spróbujcie
Szczegóły
7-8 batoników
5-8 minut
średni
niski
batony:
1/2 szklanki oleju kokosowego
3/4 szklanki masła orzechowego
5 łyżek syrop klonowego
2 szklanki gryki ekspandowanej
3 łyżki kakao
Przygotowanie
- Keksówkę o wymiarach 10 x 20 wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, można użyć też plastikowego pudełka.
- Olej kokosowy i masło orzechowe rozpuścić w garnku. Gdy się rozpuści dodać syrop klonowy i przesiane kakao.
- Dokładnie wymieszać, wsypać grykę i jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię. Owinąć folią spożywczą by batoniki nie miały innych zapachów z lodówki. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny do lodówki.