Torcik malinowa chmurka to rewelacyjny torcik dla fanów takich lekkich i owocowych deserków. To jest po prostu raj w każdym kęsie! Kakaowe ciasto, delikatny orzeźwiający krem malinowy z malinami (potrzebny jest tutaj serek mascarpone o smaku malinowym- na ten serek była ostatnio edycja limitowana i upolowałam go w Biedronce) w środku. Wierzch to krem śmietankowy, ozdobione czekoladkami i malinami. Całość uzależniająca i nie przesłodzona.
Ten torcik jest bardzo prosty i nawet powiedziałabym szybki, bo naprawdę nie zajął mi wiele czasu.
To moja propozycja na kolację Walentynkową lub jako upominek dla Babci i Dziadka z okazji ich święta, smak na pewno zostanie doceniony ;). Moim gościom wszystkim bardzo smakował i każdy prosił o jeszcze jeden kawałek , więc mam nadzieję, że i w Waszym przypadku tak będzie ;).
Tak wcześniej wspomniałam na serka mascarpone o malinowym smaku nie dostaniecie być może ot tak w każdym sklepie dlatego tym bardziej polecam zapisać ten przepis; zachowajcie go wtedy kiedy ten serek mascarpone dorwiecie.
Szczegóły
21 cm okrągła tortownica
20–22 minut
średni
średni
ciasto:
2 duże jajka
80 g cukru drobnego do wypieków
40 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
50 ml oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem malinowy :
250 g malinowego serka mascapone (u mnie Sottile Gusto) zimnego
250 ml śmietanki kremówki 30% zimnej
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka malinowa
180 ml gorącej wody
120-150 g świeżych malin (mrożone maliny nie nadają tutaj)
krem śmietankowy:
350 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki śmietany fix (opcjonalnie, ale lepiej jest dać, krem jest stabilniejszy
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrać do temp. 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół. Okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Do miseczki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Jajka razem z cukrem ubić mikserem przez ok. 4 minuty. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Następnie dodać suchą mieszankę i wymieszać szpatułką tylko do połączenia na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-22 minuty. Ostudzić po upieczeniu.
- Ciasto z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i włożyć z powrotem do czystej tortownicy.
- Składniki do nasączenia wymieszać ze sobą i nasączyć ciasto.
krem malinowy:
- Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać przesiany cukier puder i ubić ale nie ubijać tak na bardzo sztywno tylko tak do 3/4 sztywności kremu.
- Dodać serek mascarpone i zmiksować mikserem. Następnie w 2-3 partiach wlać ostudzoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Krem przełożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
krem śmietankowy:
- Śmietankę kremówkę wlać do miski, dodać przesiany cukier puder i śmietanę fix, ubić na sztywny krem.
- Krem przełożyć na ciasto tworząc esy-floresy i nierówności.
- Wierzch ozdobić czekoladkami i malinami.
Smacznego!
inspiracja: małacukierynka