Kruche ciasto i jabłka czyli, szarlotka

Szarlotka z papierówek

Oczywiście ja się nie mogłam oprzeć i musiałam spróbować tej szarlotki co przed chwilą wyszła z piekarnika i troszkę mi się rozwalała. Aj a jaka pyszna, jaka krucha, rozpływająca się w ustach wspaniała. Zapach podczas pieczenia jest tak intensywny, że nawet na zewnątrz pachnie, ten zapach cynamonu mmm…. Uwielbiam. Jeśli chcesz to jak najbardziej możesz podać z gałką lodów, a co nie żałujmy sobie 😉 Nasza szarlotka z papierówek jest też bardzo prosta, nie zajmie nam wiele czasu bo wystarczy zagnieść kruche ciasto i obrać jabłka.

Kto pamięta papierówki? Czy u ciebie w domu też były lub jeszcze, rosną jeśli tak to polecam skusić się na tą szarlotkę. U mnie w domu zawsze było i jest ich mnóstwo, no i tak pomyślałam, że skoro tak dużo ich jest to szkoda aby miały się zmarnować więc upiekłam szarlotkę

Papierówki to jabłka które zaczynają pojawiać się w połowie lipca czyli teraz. Korzystajmy z tych małych jabłuszek bo, sezon jest naprawdę, bardzo krótki.

Moim domownikom bardzo smakowałam, oby i Ciebie tak było 😉



Szczegóły

Ilość porcji

12 porcji

czas pieczenia

40 min. pieczenia

Ciasto Kruche:

  • 300g mąki pszennej

  • 250g masła lub olej kokosowy ( nie dawaj margaryny)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 80g cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 jajko

Przygotowanie

  • W cieście kruchym nasze składniki muszą być prosto z lodówki w przeciwieństwie do wszystkich innych ciast. Ciasto kruche nie lubi ciepła, składniki zle nam się łączą jeśli będą w temp. pokojowej.
    Dlatego jajko masło powinno być wyciągnięte tuż przed robieniem ciasta.
  • Zacznijmy sobie od wyłożenia papierem do pieczenia, tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, cukier i cukier wanilinowy.
  • Wyrabiamy w robocie planetarnym lub rozdrobnić dłońmi do powstania kruszonki.
  • Dodajemy jajko i łączymy w jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180stopni C grzałka góra-dół .



Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek papierówek

  • 3 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  • Jabłka umyć osuszyć, obrać, wyciąć gniada, pokroić na ćwiartki a następnie pokroić na plasterki
  • Cynamon dodać do jabłek i wymieszać.

Przygotowanie

  • Połowę ciasta wylepić tortownicę spód i boki formy tak, 2-3 cm.
  • Jabłka wyłożyć na ciasto, jabłka posypać cukrem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min. aż ciasto będzie mieć złoty kolor.

dodatkowo:

  • Cukier puder

Przygotowanie

  • Szarlotkę można posypać cukrem pudrem

Jeśli chcesz można podać z gałką lodów, wtedy nasza szarlotka będzie bardziej wypaśna. 😉

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Smacznego !

Inspiracja: kwestiasmkau

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *