Oczywiście ja się nie mogłam oprzeć i musiałam spróbować tej szarlotki co przed chwilą wyszła z piekarnika i troszkę mi się rozwalała. Aj a jaka pyszna, jaka krucha, rozpływająca się w ustach wspaniała. Zapach podczas pieczenia jest tak intensywny, że nawet na zewnątrz pachnie, ten zapach cynamonu mmm…. Uwielbiam. Jeśli chcesz to jak najbardziej możesz podać z gałką lodów, a co nie żałujmy sobie 😉 Nasza szarlotka z papierówek jest też bardzo prosta, nie zajmie nam wiele czasu bo wystarczy zagnieść kruche ciasto i obrać jabłka.
Kto pamięta papierówki? Czy u ciebie w domu też były lub jeszcze, rosną jeśli tak to polecam skusić się na tą szarlotkę. U mnie w domu zawsze było i jest ich mnóstwo, no i tak pomyślałam, że skoro tak dużo ich jest to szkoda aby miały się zmarnować więc upiekłam szarlotkę
Papierówki to jabłka które zaczynają pojawiać się w połowie lipca czyli teraz. Korzystajmy z tych małych jabłuszek bo, sezon jest naprawdę, bardzo krótki.
Moim domownikom bardzo smakowałam, oby i Ciebie tak było 😉
Szczegóły
12 porcji
40 min. pieczenia
Ciasto Kruche:
300g mąki pszennej
250g masła lub olej kokosowy ( nie dawaj margaryny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
Przygotowanie
- W cieście kruchym nasze składniki muszą być prosto z lodówki w przeciwieństwie do wszystkich innych ciast. Ciasto kruche nie lubi ciepła, składniki zle nam się łączą jeśli będą w temp. pokojowej.
Dlatego jajko masło powinno być wyciągnięte tuż przed robieniem ciasta. - Zacznijmy sobie od wyłożenia papierem do pieczenia, tortownicy o średnicy 24 cm.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, cukier i cukier wanilinowy.
- Wyrabiamy w robocie planetarnym lub rozdrobnić dłońmi do powstania kruszonki.
- Dodajemy jajko i łączymy w jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
- Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180stopni C grzałka góra-dół .
Przygotowanie
- Jabłka umyć osuszyć, obrać, wyciąć gniada, pokroić na ćwiartki a następnie pokroić na plasterki
- Cynamon dodać do jabłek i wymieszać.
Przygotowanie
- Połowę ciasta wylepić tortownicę spód i boki formy tak, 2-3 cm.
- Jabłka wyłożyć na ciasto, jabłka posypać cukrem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min. aż ciasto będzie mieć złoty kolor.
Jeśli chcesz można podać z gałką lodów, wtedy nasza szarlotka będzie bardziej wypaśna. 😉
Oceń ten przepis:
Smacznego !
Inspiracja: kwestiasmkau