Osoby które dobrze mnie znają wiedzą jak ogromną jestem miłośniczką masła orzechowego; potrafię wyjadać łyżką mało orzechowe ze słoika, do tego dochodzą banany oraz czekolada i ciasto idealne dla mnie. Fantastyczne, wilgotne i mięciutkie ciasto; bogaty smak bananów, masła orzechowego i czekolady.
Do wykonania ciasta potrzebujecie kilku składników. Radzę użyć jak słodkich bananów, tych takich już bardzo dojrzałych nawet z czarnymi plamkami, ciasto będzie bardziej smaczniejsze. Ja użyłam masła bez soli i cukru, było ono bardziej płynne niż gęste. Jeśli jeszcze bardziej chcesz urozmaicić swoje ciasto można wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Do tego jest bardzo proste i szybkie. Chociaż wiem że ciasta ucierane to zmora wielu ludzi a nie powinno bo ciasta ucierane są naprawdę bardzo proste. Wystarczy aby składniki były w temp. pokojowej, a mąkę do ciasta dodawać powoli delikatnie mieszając łyżką- wtedy możemy zapomnieć o zakalcu.
Duża zaleta to, że ciasto może poleżeć kilka dni i dalej nie straci na swoim smaku. Polecam do kawa, herbaty lub kakao.
Szczegóły
keksówka 12 x 28 cm
50-60 minut
niski
średni
ciasto:
2 szklaki mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g masła miękkiego
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
2 duże banany, dojrzałe
2/3 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub czekolady posiekanej
szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę keksówkę o wymiarach 12×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół. - Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski, następnie dodać sól.
- Banany rozdrobnić widelcem i wymieszać razem z masłem orzechowym i wanilią.
- Miękkie masło miksować przez ok 3 minuty na tzw. puch. Następnie dodać cukier i ponownie miksować przez ok. 3 minut. Dodać po jednym jajku i krótko zmiksować.
- Naprzemiennie dodać suche składniki i masę bananową, ale kończymy na suchych składnikach.
- Na sam koniec dodać czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
- Ciasto przełożyć do formy przygotowanej i wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake