Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Osoby które dobrze mnie znają wiedzą jak ogromną jestem miłośniczką masła orzechowego; potrafię wyjadać łyżką mało orzechowe ze słoika, do tego dochodzą banany oraz czekolada i ciasto idealne dla mnie. Fantastyczne, wilgotne i mięciutkie ciasto; bogaty smak bananów, masła orzechowego i czekolady.

Do wykonania ciasta potrzebujecie kilku składników. Radzę użyć jak słodkich bananów, tych takich już bardzo dojrzałych nawet z czarnymi plamkami, ciasto będzie bardziej smaczniejsze. Ja użyłam masła bez soli i cukru, było ono bardziej płynne niż gęste. Jeśli jeszcze bardziej chcesz urozmaicić swoje ciasto można wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Do tego jest bardzo proste i szybkie. Chociaż wiem że ciasta ucierane to zmora wielu ludzi a nie powinno bo ciasta ucierane są naprawdę bardzo proste. Wystarczy aby składniki były w temp. pokojowej, a mąkę do ciasta dodawać powoli delikatnie mieszając łyżką- wtedy możemy zapomnieć o zakalcu.

Duża zaleta to, że ciasto może poleżeć kilka dni i dalej nie straci na swoim smaku. Polecam do kawa, herbaty lub kakao.

Szczegóły

Ilość:

keksówka 12 x 28 cm

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 2 szklaki mąki pszennej tortowej

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 115 g masła miękkiego

  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

  • 2 duże banany, dojrzałe

  • 2/3 szklanki masła orzechowego

  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub czekolady posiekanej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Formę keksówkę o wymiarach 12×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski, następnie dodać sól.
  • Banany rozdrobnić widelcem i wymieszać razem z masłem orzechowym i wanilią.
  • Miękkie masło miksować przez ok 3 minuty na tzw. puch. Następnie dodać cukier i ponownie miksować przez ok. 3 minut. Dodać po jednym jajku i krótko zmiksować.
  • Naprzemiennie dodać suche składniki i masę bananową, ale kończymy na suchych składnikach.
  • Na sam koniec dodać czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
  • Ciasto przełożyć do formy przygotowanej i wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *