Co to takiego ten orzechowiec? Jest to biszkopt kakaowy z kremem budyniowym i warstwą bezowo-orzechową. Obowiązkowo na górze ciasta coś musi dekorować, a dekoruje polewa czekoladowa i połówki orzecha. No wygląda fenomenalnie.
Ciasto prezentuje się przepięknie, jego smak jest intensywny. Słodki deser, ale nie przesłodzony. Ciasto jest na sporą blachę, więc otrzymujemy go dużo i jest podzielne. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce, kroi się bardzo ładnie. Wcale też nie jest trudne, na jakie może wyglądać. Zaskoczcie swoich bliskich przy najbliższej okazji. 😉
Ja to ciasto robiłam jeszcze przed świętami, ale mi się zdjęcia gdzieś zapodziały i nie dawno je odnalazłam i faktycznie fajnie prezentuje się podczas Bożego Narodzenia, ale tak naprawdę nadaje się poza Bożym Narodzeniem, to zimowe ciasto; dlatego zapraszam do przepisu 🙂
Szczegóły
25×35 cm forma do pieczenia
80-90 minut
średni
średni
biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
beza orzechowa:
5 dużych białek (w temp. pokojowej)
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy:
800 ml mleka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
2 żółtka
2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżka kaszki manny
300 g masła w temp. pokojowej
biszkopt:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarni nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkji grzanie góra-dół. - Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Miksować do momentu aż cukier rozpuścić się całkowicie w masie, czyli nie będzie wyczuwalny między palcami.
- Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać po jednym żółtku.
W kilku niedużych porcjach (ja zawsze dodaje w trzech turach) dodać przesiane składniki i delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia. - Wyłożyć do formy i piec przez ok.35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć wystudzić i przekroić na dwie części.
beza orzechowa:
- Formę o takich samych wymiarach jak poprzednio (używamy drugiej formy lub tej samej co wcześniej) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C z funkcją grzanie góra-dół
- Orzechy wymieszać z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia.
- Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać po łyżce cukier. W kilku porcjach dodać orzechy i delikatnie wymieszać, aby piana jak najmniej opadła. Wyłożyć do formy i piec przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu nie wyciągać bezy z piekarnika, pozostawić ją w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
budyń:
- 600 ml mleka zagotować z cukrem, kaszką i wanilii. Do pozostałego mleka przesiać proszek budyniowy oraz dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gorącego mleka i cały czas mieszając gotować, aż powstanie gęsty budyń.
- Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą na dotyk, tak aby folia dotknęła, wtedy nie powstanie kożuch. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Gdy budyń się wystudził, zacząć miksować miękkie masło do puszystości, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń.
Przygotowanie
- Jedną cześć biszkoptu umieścić w blaszce i nasączyć połową nasączenia. Połowę kremu wyłożyć na na biszkopt przykryć warstwą orzechową. Następnie ponownie krem i druga warstwa część biszkoptu i nasączenie.
- Przed podaniem przygotować polewę: kremówkę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać do połączenia. Wylać na wierzch ciasta biszkoptu. Zostawić na 15 minut do stężenia.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake