Ciasto marchewkowe z karmelowym kremem

Proste ciasto marchewkowe. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania ciasto. Jeszcze lepiej uzupełnia tutaj krem karmelowy, dzięki czemu ciasto jeszcze lepiej smakuje.

Skoro ciasto marchewkowe to cynamon jest dla mnie obowiązkowym składnikiem, także i orzechy tutaj dobrze smakują. Natomiast jeśli chodzi o krem to potrzebny jest serek mascarpone o smaku właśnie karmelowym (tutaj znowu była na niego edycja limitowana podobnie jak w tym przepisie Torcik malinowa chmurka – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)). Na wierzchu ułożyłam cukierki krówki i posiekane orzechy.

Przepyszne ciasto na nieco zdrowszy przepis z niebanalnym smakiem. Częstujcie się przepisem, a po kilku godzinach kawałkiem bajecznego ciasta! 😉

Szczegóły

Ilość:

21 cm okrągła tortownica

Czas pieczenia:

50-55 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 150 g cukru drobnego do wypieków

  • 170 ml oleju rzepakowego

  • 3 duże jajka

  • 230 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 400 g marchewki

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

krem:

  • 250 g serka mascarpone o smaku karmelowym (u mnie Sottile Gusto) zimnego

  • 200 ml śmietanki kremówki 36% zimnej

  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • karmelowe cukierki lub krówki do ozdoby

  • posiekane orzechy do ozdoby

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę 21cm okrągłą do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzrać do temp. 180 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę, proszek do pieczenia sodę i cynamon przesiać do miseczki- odłożyć na bok.
  • Do misy miksera wlać olej i wsypać cukier i ucierać mikserem prze ok. 3-4 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać suche przesiane składniki. Wymieszać szpatułką lub zmiksować na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i następnie bardzo dobrze osączyć w dłoniach czyli odcisnąć z soku i taką marchewkę dodać do ciasta, wsypać posiekane orzechy i krótko wymieszać szpatułką, znowu nie mieszać zbyt długo aby nie powstał w cieście zakalec.
  • Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto może urosnąć z górką, ale to nic szkodzi.
    Ciasto po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Ostygnięte ciasto delikatnie nożem oddzielić od brzegów blaszki. Ciasto przekroić w poziomie na dwa blaty ciasta.

krem:

  • Do miski wlać śmietankę kremówkę, dodać przesiany cukier puder i ubić mikserem ale nie ubijać aż na taki bardzo sztywny krem tak do 3/4 sztywności. Dodać serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem.
  • Na paterze ułożyć dolny krążek ciasta. 1/3 kremu wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i wyłożyć pozostały krem (można użyć też rękawa cukierniczego i robić takie ozdobne rozetki).
  • Ciasto posypać pokrojonymi krówkami i posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *