Pączki z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem

Pyszne pączki z powidłami śliwkowymi, obficie posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale kolejnego dnia też są smaczne ;).

Wiem, że dużo z Was wybiera na Tłusty Czwartek takie nieprzekombinowane pączki, więc trafiają dziś do kolekcji. Do zrobienia tych pączków potrzebujecie podstawowe składniki na pączki. To domowe pączki, których smak już pewnie znacie od lat.

Według mnie przepis jest w miarę prosty, najtrudniejsze może być smażenie bo, tłuszczu musi być dobrze rozgrzany i tu najlepiej sprawdzi się termometr cukierniczy który sprawdza precyzyjnie temperaturę, bez termometru też można smażyć, ale to już jest takie bardziej „na oko”.

W tym roku polecam smażyć samemu pączki ponieważ smakują dużo lepiej, a w dodatku to super zabawa! To co próbujemy?

Szczegóły

Ilość:

15 sztuk

Czas smażenia:

1,5 minuty z każdej strony

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 550 g maki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych)

  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych

  • 1 szklanka, czyli 250 ml mleka, letniego

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 70 g drobnego cukru do wypieków

  • duża szczypta soli

  • 100 g masła roztopionego, przestudzonego

  • 1 łyżka rumu/wódki

dodatkowo:

  • 1 duży słoiki powideł śliwkowych do nadziewania

  • 1 l oleju lub smalec do smażenia pączków

  • cukier puder do posypania

ciasto:

  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl).
  • Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (ale starając się nie dosypywać mąki, mimo, że ciasto będzie się kleiło i dlatego najlepiej jest wyrabiać w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto będzie rosło ok. 1,5 godz.

Przygotowanie

  • Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 65 -70 g na każdy pączek, nadziać powidłami ok. 1 łyżeczka (teraz lub po usmażeniu ( polecam nadziewać po usmażeniu bo wtedy możemy nadziać tyle ile chcemy i nie ma problemu ze sklejeniem) formować kulki, następnie odłożyć na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką.
  • Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości ok. 25 -40 minut w zależności od temperatury otoczenia. Pączki powinny być napuszone ale nie przerośnięte.
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym tłuszczu do temp. 175 stopni C. Temperatura nie może być zbyt niska ponieważ będą się „topić” i zbyt mocno nasiąkać; zbyt wysoka też nie ponieważ pączki zbyt szybko zbrązowieją na zewnątrz, a w środku będą surowe.
    Czas smażenia pączka z jednej strony powinien trwać ok 1,5 minuty- z jednej strony.
  • Bezpośrednio po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowy, aby obciekły od tłuszczu.

Przygotowanie

  • Jeśli nadziewać po usmażeniu: Powidła śliwkowe przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania pączków (jest to dość długa końcówka) i nadziewać jeszcze ciepłe pączki, nadzienia można dać tyle ile nam się podoba
  • Pączki z powidłami śliwkowymi oprószyć cukrem pudrem

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *