Kolejny do kolekcji na bardzo puszysty sernik. Jest bardzo delikatny, tak bardzo, że spokojnie można zjeść 2 kawałki, albo może i więcej? 😉
Jest pieczony długo, w kąpieli wodnej; ale za to będzie równy. Jeśli będziecie się ściśle trzymać przepisu to Wasz sernik będzie dokładnie taki jak opisuje. Jest uniwersalny, nadaje się na każdą mniejszą i większą okazje. W serniku jeśli chodzi o składniki najważniejszy jest oczywiście twaróg; bez niego nie będzie sernika, on ma być zmielony przynajmniej dwukrotnie, (chociaż najlepiej by jeśli było by to trzykrotnie, ale wiem, że już wtedy tego się nie chce), jeśli wolicie bardziej wygodne rozwiązania czyli nie chce się mielić tego twarogu to można kupić taki w wiaderku już zmielony, ale tutaj już uważajcie na skład, bo niektóre mają fatalny; ja osobiście polecam „Piątnice”.
Na spodzie ułożyłam herbatniki, masa serowa (bardzo kaloryczna bo jest masło i śmietanka) a po wystudzeniu i schłodzeniu polany lukrem cytrynowym; gotowy. Zaproście znajomych lub rodzinkę na kawałeczek lub kilka! 😉
Szczegóły
24×24 forma do pieczenia
1 godz. i 40 min.
niski
średni
masa serowa:
1 kg sera półtłustego lub tłustego z wiaderka lub zmielonego w maszynce przynajmniej dwukrotnie
7 jajek dużych
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g masła, roztopionego
1 budyń waniliowy proszek, o wadze 40 g
2 łyżki mąki pszennej tortowej
200 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół. - Herbatniki ułożyć na dnie formy w rzędach jeden obok drugiego, w razie konieczności przyciąć.
- Twaróg przełożyć do miski, dodać 1/2 szklanki cukru (pozostałą część wykorzystamy do białek), cukier waniliowy, roztopione masło i żółtka zmiksować. Powoli cały czas miksując wlać mleko oraz śmietankę.
- Proszek budyniowy i mąkę, przesiać do masy serowej. Zmiksować, ale tylko do połączenia.
- Do osobnej miski przełożyć białka, i ubić na sztywną pianę, pod koniec etapami, łyżka po łyżce dodać pozostałą cześć cukru. bijać do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Ubite białka dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, znowu mieszać bardzo krótko tylko do połączenia; zbyt długo mieszana masa serowa podczas pieczenia bardzo mocno rośnie, a następnie bardzo mocno opada, a tak nie powinno być sernik może jedynie delikatnie opaść, powinien być wysoki i prosty jak stół.
- Masę wyłożyć na herbatniki.
Przygotować małą formę keksową lub naczynie żaroodporne i do tej formy wlać wrzątek (to zapobiega pękaniu/zmniejsza ryzyko pęknięcia i dodaje przyjemnej struktury sernika). Naczynie z wrzątkiem położyć na sam dół piekarnika, a na półkę drugą od dołu umięsić formę z sernikiem. - Piec przez ok. 1 godzinę i 40 minut, aż będzie mocno zarumieniona, a środek po przesunięciu delikatnie galaretowaty, (nie jest surowy wtedy).
- Sernika po upieczeniu nie wyciągać ( jeśli wyciągniesz od razu taki sernik opadnie, dlaczego? Sernik jest najpierw cieple i gdy go wyjmiesz w kuchni masz temp. pokojową to bardzo duża zmiana dla niego, to taki jakby szok)
Sernik pozostawić przynajmniej na 15 minut w zamkniętym piekarnik, po tym czasie dalej sernika na wyjmować, a jedynie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. - Po wystudzeniu sernik włożyć do lodówki na całą noc.
lukier:
- Następnego dnia: cukier puder przesiać do miseczki, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wodę wszystko wymieszać do powstania jednolitego lukru. Lukier rozsmarować po całej powierzchni sernika. Włożyć znowu do lodówki aby lukier miał szansę stężeć.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake