Kawowa panna cotta z mocnym espresso

Uwaga, teraz panie nie patrzą, za to panowie biorą się do pracy z okazji pięknego dnia Dnia Kobiet! A ponieważ ten deser jest bardzo prosty i szybki. Jeśli będzie przygotowany rano, to na uroczystą kolację gotowy, mała porcja eleganckiego, ale jednocześnie wyrazistego deseru.

Mamy tutaj kawę i likier stąd właśnie ten intensywny smak. Zdecydowanie nie dla dzieci przez te składniki (jeśli szukacie deseru dla dzieci to przeglądnijcie kategorię pod tytułem „dla najmłodszych”.

Sama nie wiem czy lepiej wygląda, czy lepiej smakuje; bo i jedno i drugie zachwyca.

Składa się z dwóch warstw- pierwsza to ta cienka, która po wyciągnięciu jest na górze, jest to galaretka z mocnym espresso. Następnie kawowy kremu. Jeśli lubicie jeszcze bardziej poszaleć to proponuje polewę krówkową na bazie śmietanki- no niebo, całość jest po prostu mega!

Polecam na najbliższą okazję! 😉

Szczegóły

Ilość:

4 porcje

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Galaretka z mocnego espresso:

  • 1/2 łyżeczki żelatyny

  • 60 ml gorącej wody

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach (u mnie była to Nescafe Esprsso)

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)

kawowowa panna cotta:

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 125 śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 125 ml mleka

  • 3-4 łyżki cukru

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (tu też użyłam Nescafe Espresso)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1,5 łyżki likieru Amaretto (lub liker kawowy)

  • 1 łyżka rumu

polewa:

  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

  • 1 łyżka mleka

  • 1 cukierek krówka

Galaretka espresso:

  • Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut.
  • Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier Amaretto. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę.
  • Mieszać przez minutę, aż całkowicie żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml – 1/3 szklanki) Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30-60 minut do stężenia.

kawowa panna cotta

  • Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, mleko, cukier, kawę, ekstrakt z wanilii, Amaretto i rum. Mieszając podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia.
  • Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż całkowicie cała się rozpuści.
  • Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na zastygniętą warstwę galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i odstawić na około 4-5 godzin lub całą noc do lodówki.
  • Po tym czasie aby ułatwić sobie wyciągnięcie deseru z filiżanki, włożyć je na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk.

Polewa:

  • Śmietankę i mleko podgrzać w rondelku, dodać pokrojoną na kawałki krówkę i wymieszać, aż całkowicie się roztopi.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *