Skoro sernik na zimno bez pieczenia jest na blogu to musi być i sernik pieczony. Mam nadzieję, że i ten sernik podbije Wasze kubki smakowe.
Pyszny sernik z ciastkami Lotus Biscoff i kremem o tym samym smaku. Coś niesamowitego. Osobiście jadłam, jadłam i jadłam- ha ha nie mogłam się powstrzymać!
Do tego nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych, więc wydaje mi się, że większa część osób sobie z nim poradzi ;). Wygląda fenomenalnie i na świątecznym stole zachwyci gości. Jeszcze wcześniej można zrobić próbę, polecam sprawdzić czy to Wasze smaki.
Piękny i pyszny o karmelowo korzennym, smaku no po prostu palce lizać.
Szczegóły
23cm okrągła forma
55-60 minut
średni
średni
masa serowa:
750 g twarogu tłustego lub półtłustego mielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka np. Piątnica
4 jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
200 g kwaśnej śmietany
200 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
150 g serka kremowego philadelphia
100 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff
ciastka Biscoff Lotus (tutaj użyłam okrągłych markizów
spód:
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka umieścić w malakserze, następnie dodać roztopione masło i znów zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia na końcu połączyć z masłem. - Do przygotowanej wcześniej tortownicy przesypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w spód i boki do połowy wysokości (chociaż ja o tym zapomniałam).
- Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.
masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by nie potrzebnie nie napowietrzyć masy serowej – napowietrzony sernik mocno rośnie, a potem opada. Takiego sernika nie chcemy; sernik ma być po upieczeniu równy jak stół i jedynie może lekko opaść.
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
- Do naczynia żaroodpornego lub keksówki i wlać wrzątek. Na sam dół piekarnika umieść naczynie z wodą, natomiast na drugiej od dołu półce od piekarnika umieść formę z sernikiem.
Piec przez ok. 55-60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem, patyczka nie wbijać w sernik bo zostanie ślad. W razie konieczność lekko wydłużyć czas pieczenia. - Sernika nie wyciągać od razu po upieczeniu będzie to skutkować bardzo mocnym opadnięciu. Sernik należy studzić etapami; przez ok. 30 minut pozostawić w zamkniętym piekarniku, po tym czasie można delikatnie otworzyć piekarnika. Gdy sernik wystygnie w piekarniku można go wyciągnąć. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc.
Przygotowanie:
- Serek kremowy i krem Lotus Biscoff przełożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia.
- Do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką do wyciskania przełożyć powstały krem. Wyciskać w postaci rozetek na serniku. Na wierzchu wyłożyć markizy Biscoff
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki