Sernik Biscoff

Skoro sernik na zimno bez pieczenia jest na blogu to musi być i sernik pieczony. Mam nadzieję, że i ten sernik podbije Wasze kubki smakowe.

Pyszny sernik z ciastkami Lotus Biscoff i kremem o tym samym smaku. Coś niesamowitego. Osobiście jadłam, jadłam i jadłam- ha ha nie mogłam się powstrzymać!

Do tego nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych, więc wydaje mi się, że większa część osób sobie z nim poradzi ;). Wygląda fenomenalnie i na świątecznym stole zachwyci gości. Jeszcze wcześniej można zrobić próbę, polecam sprawdzić czy to Wasze smaki.

Piękny i pyszny o karmelowo korzennym, smaku no po prostu palce lizać.

Szczegóły

Ilość:

23cm okrągła forma

Czas pieczenia:

55-60 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności

średni

Spód:

  • 240 g ciastek Lotus Biscoff tradycyjne prostokątne

  • 60 g masła, roztopionego

masa serowa:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego mielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka np. Piątnica

  • 4 jajka

  • 180 g drobnego cukru do wypieków

  • 200 g kwaśnej śmietany

  • 200 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • 150 g serka kremowego philadelphia

  • 100 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff

  • ciastka Biscoff Lotus (tutaj użyłam okrągłych markizów

spód:

  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasteczka umieścić w malakserze, następnie dodać roztopione masło i znów zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
    W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia na końcu połączyć z masłem.
  • Do przygotowanej wcześniej tortownicy przesypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w spód i boki do połowy wysokości (chociaż ja o tym zapomniałam).
  • Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.

masa serowa:

  • Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by nie potrzebnie nie napowietrzyć masy serowej – napowietrzony sernik mocno rośnie, a potem opada. Takiego sernika nie chcemy; sernik ma być po upieczeniu równy jak stół i jedynie może lekko opaść.
  • Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
  • Do naczynia żaroodpornego lub keksówki i wlać wrzątek. Na sam dół piekarnika umieść naczynie z wodą, natomiast na drugiej od dołu półce od piekarnika umieść formę z sernikiem.
    Piec przez ok. 55-60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem, patyczka nie wbijać w sernik bo zostanie ślad. W razie konieczność lekko wydłużyć czas pieczenia.
  • Sernika nie wyciągać od razu po upieczeniu będzie to skutkować bardzo mocnym opadnięciu. Sernik należy studzić etapami; przez ok. 30 minut pozostawić w zamkniętym piekarniku, po tym czasie można delikatnie otworzyć piekarnika. Gdy sernik wystygnie w piekarniku można go wyciągnąć. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc.

Przygotowanie:

  • Serek kremowy i krem Lotus Biscoff przełożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia.
  • Do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką do wyciskania przełożyć powstały krem. Wyciskać w postaci rozetek na serniku. Na wierzchu wyłożyć markizy Biscoff

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *