Babka kajmakowa

Uwielbiam Wielkanocne potrawy, więc nie zwlekam dalej; dziś pokażę Wam bardzo fajny przepis na babkę z… hmm z masą kajmakową

Tradycyjne ciasto ucierane z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej. Jak większość przepisów na babki wychodzi mięciutka i bardzo puszysta, a do tego robi się w ekspresowym tempie. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu, a może nawet i dalej? Ciekawe czy moi sąsiedzi poczuli ten wspaniały zapach pieczonego ciasta- ha chyba muszę zapytać 😉

Polecam zapisać ten przepis, może Wam się przydać kiedy będziecie szukać przepisów na Święta ;). A jeśli jesteście tak bardzo ciekawi tego przepisu czekać aż do Wielkanocy, to nie czekajcie tylko przetestujcie już teraz!

Szczegóły

Ilość:

forma na babkę 27cm, 2,1 litra

Czas pieczenia:

40-50 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

babka:

  • 200 g masła

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 4 duże jajka

  • 250 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki mleka

  • 250 g masy kajmakowej

dodatkowo:

  • cukier puder

babka:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę na babkę o pojemności 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Piekarnik nagrzać do temp. 165 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
  • Masło i cukier umieścić w misie miksera utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu.
  • Dodać wanilię i utrzeć.
    Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie wlać mleko. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej aby ni powstał zakalec.
  • Na dno przygotowanej wcześniej foremki wyłożyć warstwę ciasta, następnie wyłożyć gdzieniegdzie kajmak, następnie znowu warstwę ciasta i znowu łyżeczką kajmak następnie znowu warstwę ciasta i znowu łyżeczką kajmak. Resztą ciasta przykryć masę kajmakową.
  • Koniec łyżeczki włożyć w środek ciasta i lekko wymieszać, tworząc w środku ciasta esy-floresy z masy kajmakowej.

Przygotowanie

  • Formę wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wystudzić. Po wystudzeniu delikatnie uwolnić formę od babki.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *