Uwielbiam Wielkanocne potrawy, więc nie zwlekam dalej; dziś pokażę Wam bardzo fajny przepis na babkę z… hmm z masą kajmakową
Tradycyjne ciasto ucierane z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej. Jak większość przepisów na babki wychodzi mięciutka i bardzo puszysta, a do tego robi się w ekspresowym tempie. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu, a może nawet i dalej? Ciekawe czy moi sąsiedzi poczuli ten wspaniały zapach pieczonego ciasta- ha chyba muszę zapytać 😉
Polecam zapisać ten przepis, może Wam się przydać kiedy będziecie szukać przepisów na Święta ;). A jeśli jesteście tak bardzo ciekawi tego przepisu czekać aż do Wielkanocy, to nie czekajcie tylko przetestujcie już teraz!
Szczegóły
forma na babkę 27cm, 2,1 litra
40-50 minut
niski
średni
babka:
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
250 g masy kajmakowej
babka:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę na babkę o pojemności 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Piekarnik nagrzać do temp. 165 stopni C z funkcją grzanie góra-dół. - Masło i cukier umieścić w misie miksera utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu.
- Dodać wanilię i utrzeć.
Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie wlać mleko. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej aby ni powstał zakalec. - Na dno przygotowanej wcześniej foremki wyłożyć warstwę ciasta, następnie wyłożyć gdzieniegdzie kajmak, następnie znowu warstwę ciasta i znowu łyżeczką kajmak następnie znowu warstwę ciasta i znowu łyżeczką kajmak. Resztą ciasta przykryć masę kajmakową.
- Koniec łyżeczki włożyć w środek ciasta i lekko wymieszać, tworząc w środku ciasta esy-floresy z masy kajmakowej.
Przygotowanie
- Formę wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wystudzić. Po wystudzeniu delikatnie uwolnić formę od babki.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki