Babka śmietankowa – idealny przepis na Wasz Wielkanocny stół. Obiecuję jednak, że będziecie mieli ochotę ją piec nie tylko na Wielkanoc, ha będzie Waszym częstym gościem tak po prostu bez okazji ;).
To delikatna, pachnąca , wilgotna i bardzo naprawdę bardzo długo utrzymuje swoją słabość, a to właśnie dzięki kwaśnej śmietanie. Bardzo ładnie rośnie, a po wyciągnięciu z formy prezentuje się przepięknie. Jest tak prosta w smaku, ale chyba właśnie dlatego jest tak nie wyobrażalnie pyszna!
Kluczem do udanej babki jest bardzo dokładne ubicie jajek z cukrem potem mieszamy już nie tak długo. Zasada jest prosta wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej. Mąkę na koniec mieszamy z ciastem bardzo delikatnie, nie można mieszać zbyt długo ponieważ wtedy „lubi” powstać zakalec- a tego przecież nie chcemy; no przynajmniej nie w tym przepisie ;).
Śmietankowy smak doskonale wpisuje się klimat wiosny, a już tym bardziej w okresie Wielkanocy!
Szczegóły
forma na babkę z kominem: 1,3 l
ok. 55 minut
niski
średni
babka:
3 duże jajka
225 g cukru drobnego
260 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
30 g masła, miękkiego
300 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Wszystkie składnik powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, z funkcją grzanie góra – dół. Formę na babkę z kominem o pojemności 1,3 l wysmarować dokładnie masłem i obsypać mąk, nadmiar mąki strzepać. - Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odstawić.
- Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę ( powinna zwiększyć swoją objętość).
- Dodać śmietanę i miękkie masło, zmiksować do połączenia.
- Na koniec partiami tak 3-4 turach dodać przesiane suche składniki, cały czas miksując- na wolnych obrotach miksera.
- Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 55 minut i piec do tzw. suchego patyczka.
Babkę po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. - Wierzch babki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: martagotuje