Leśny mech ma już swój przepis na blogu Torcik “Leśny mech” – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl) , ale teraz przyszła pora na bardziej wielkanocną wersję 😉
Szpinak to naturalny i nie byle jaki barwnik, który sprawia, że ciasto wygląda pięknie i tak świeżo. Ciasto jest mięsiste i wilgotne a do tego oczywiście bardzo smaczne. Przełożone kremem cytrynowym, posypane owocami np. jagody, u mnie były kiwi- dzięki temu że dajemy owoce ciasto nie jest mdłe. Na koniec oczywiści te jajeczka czekoladowe (mogą być też kwiatuszki, albo króliki- czemu nie?) które to właśnie one robią robotę bo to właśnie dzięki nim ciasto wygląda tak świątecznie ;).
Ciasto jest bardzo szybkie i proste, a jak wiadomo przed świętami to bardzo ważne- moim zdaniem jest mała szansa na wpadkę ;).
Szpinak nie wyczuwalny w cieście, więc osoby które go nie lubią może jednak staną się fanami tego ciasta? Zapraszam do spróbowania będziecie zachyceni!
Szczegóły
20×30 forma do pieczenia
30 minut
niski
niski
ciasto szpinakowe
200 g świeżego szpinaku lub mrożonego ( ja zawsze używam świeżego ponieważ kolor ciasta jest intensywniejszy)
3 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
250 g serka mascarpone (zimnego)
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)
1 łyżeczka startej drobno skórki z cytryny lub 1 łyżka likieru cytrynowego lub 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 łyżka cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
*1 opakowanie śmietany fix (opcjonalnie)
dodatkowo:
2 owoce kiwi lub świeże maliny; mrożone truskawki/ jagody
jadalne kolorowe czekoladowe jajeczka (lub np. kwiatki)
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp .pokojowej.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni z funkcją grzanie góra-dół. - Świeży szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 2 minuty aż szpinak zwiędnie, następnie zmiksować na gładki mus blenderem ( w razie potrzeby dodać łyżkę wody).
Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować jak powyżej. - Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia – odstawić.
- Jajka i cukier przełożyć do misy miksera i ubić na puszystą i jasną masę, ubijać ok. 7 minut. Następnie ciągle ubijając dodać po łyżce olej.
- Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Suche składniki przesypać do szpinakowej masy i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników
- Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
- Po ostudzeniu odciąć wierzch ciasta (kopułkę, ok 1/3 ilości ciasta). Papier do pieczenia (ten sam na którym piekliśmy ciasto) ułożyć w formie do pieczenia. W formie ułożyć dolne ciasto.
Można je opcjonalnie skropić likierem cytrynowym.
Odłożone ciasto rozdrobnić między palcami, mają powstać okruchy ciasta. Takie okruchy przełożyć do miseczki i nakryć folią aluminiową na dotyk aby ciasto nie wysychało.
krem:
- Do misy miksera włożyć schłodzone mascarpone i śmietankę, dodać skórkę lub likier/aromat cytrynowy, przesiany cukier puder i cukier wanilinowy.
- Ubić na puszysty krem i masa zwiększy swoją objętość. Pod koniec jeśli używamy można dodać śmietanę – fix.
Przygotowanie
- Na dolną całkowicie ostudzoną część ciasta wyłożyć krem, rozsmarować równo po całym cieście.
- Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub inne owoce. Posypać odłożonym zielonym ciastem. Wierzch udekorować np. jajeczkami czekoladowymi.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmku