Wielkanocny leśny mech

Leśny mech ma już swój przepis na blogu Torcik “Leśny mech” – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl) , ale teraz przyszła pora na bardziej wielkanocną wersję 😉

Szpinak to naturalny i nie byle jaki barwnik, który sprawia, że ciasto wygląda pięknie i tak świeżo. Ciasto jest mięsiste i wilgotne a do tego oczywiście bardzo smaczne. Przełożone kremem cytrynowym, posypane owocami np. jagody, u mnie były kiwi- dzięki temu że dajemy owoce ciasto nie jest mdłe. Na koniec oczywiści te jajeczka czekoladowe (mogą być też kwiatuszki, albo króliki- czemu nie?) które to właśnie one robią robotę bo to właśnie dzięki nim ciasto wygląda tak świątecznie ;).

Ciasto jest bardzo szybkie i proste, a jak wiadomo przed świętami to bardzo ważne- moim zdaniem jest mała szansa na wpadkę ;).

Szpinak nie wyczuwalny w cieście, więc osoby które go nie lubią może jednak staną się fanami tego ciasta? Zapraszam do spróbowania będziecie zachyceni!

Szczegóły

Ilość:

20×30 forma do pieczenia

Czas pieczenia:

30 minut

Cooking time

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto szpinakowe

  • 200 g świeżego szpinaku lub mrożonego ( ja zawsze używam świeżego ponieważ kolor ciasta jest intensywniejszy)

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 250 g serka mascarpone (zimnego)

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)

  • 1 łyżeczka startej drobno skórki z cytryny lub 1 łyżka likieru cytrynowego lub 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 4 łyżki cukru pudru

  • *1 opakowanie śmietany fix (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • 2 owoce kiwi lub świeże maliny; mrożone truskawki/ jagody

  • jadalne kolorowe czekoladowe jajeczka (lub np. kwiatki)

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp .pokojowej.
    Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni z funkcją grzanie góra-dół.
  • Świeży szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 2 minuty aż szpinak zwiędnie, następnie zmiksować na gładki mus blenderem ( w razie potrzeby dodać łyżkę wody).
    Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować jak powyżej.
  • Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia – odstawić.
  • Jajka i cukier przełożyć do misy miksera i ubić na puszystą i jasną masę, ubijać ok. 7 minut. Następnie ciągle ubijając dodać po łyżce olej.
  • Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • Suche składniki przesypać do szpinakowej masy i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników
  • Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
  • Po ostudzeniu odciąć wierzch ciasta (kopułkę, ok 1/3 ilości ciasta). Papier do pieczenia (ten sam na którym piekliśmy ciasto) ułożyć w formie do pieczenia. W formie ułożyć dolne ciasto.
    Można je opcjonalnie skropić likierem cytrynowym.
    Odłożone ciasto rozdrobnić między palcami, mają powstać okruchy ciasta. Takie okruchy przełożyć do miseczki i nakryć folią aluminiową na dotyk aby ciasto nie wysychało.

krem:

  • Do misy miksera włożyć schłodzone mascarpone i śmietankę, dodać skórkę lub likier/aromat cytrynowy, przesiany cukier puder i cukier wanilinowy.
  • Ubić na puszysty krem i masa zwiększy swoją objętość. Pod koniec jeśli używamy można dodać śmietanę – fix.

Przygotowanie

  • Na dolną całkowicie ostudzoną część ciasta wyłożyć krem, rozsmarować równo po całym cieście.
  • Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub inne owoce. Posypać odłożonym zielonym ciastem. Wierzch udekorować np. jajeczkami czekoladowymi.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *