Ha wiem od razu rzucają się w oczy, taki był mój zamiar ;)!
Urocze ciasteczka wielkanocne to coś idealnego dla najmłodszych, ale myślę, że nie tylko oni będą chętni do ich spróbowania. Jest dodany budyń w proszku dlatego tak pięknie pachną i wierzcie mi smakują równie dobrze ;). Do tego są bardzo proste i szybkie i najmłodsi członkowie rodziny na pewno Wam pomogą ;). Nie potrzebne są żadne foremki, jajeczka wystarczy powbijać w ciasto kruche i upiec.
Powiem tak to takie inflacyjne ciasteczka, ale mimo wszystko zrobią niezły szał! Zapraszam do kuchni bo zostały dwa 2 dni do Wielkanocy!
Szczegóły
30 sztuk
17 – 20 minut
niski
niski
ciasteczka:
330 g mąki pszennej tortowej
200 g zimnego masła
2 żółtka zimne
2 łyżeczki śmietany 18%
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Na stolicę lub do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sypki budyń , dodać cukier wanilinowy. Następnie dodać pokrojone zimne masło, żółtka oraz śmietanę.
- Z wszystkich tych składników zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją grzanie góra – dół. Płaską blachę do pieczenia tą od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na równe mniejsze części. Następnie uformować okrągłe ciasteczka. Na wierzch każdego ciasteczka ułożyć po trzy jajeczka czekoladowe i lekko je wbić w ciasto.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 17 – 20 minut, aż będą ładnie rumiane.
Smacznego!
inspiracja: poprostupycha